Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi új iskolaépületében is elindult a tanév

Közélet > Budakeszi

2019-09-03


Bár az épület környezetének rendezése még tartogat feladatokat, az oktatás már megkezdődött a Kerekmezőn a 9000 m2-es önkormányzati telken az új, 16 tantermes iskolában, melynek átadására a szeptember 2-i tanévnyitón került sor, a 800 m2-es tornacsarnokban.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Szabó Tünde, sportért felelő államtitkár, dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és dr. Győri Ottilia polgármester. A Budakeszin működő öt felekezet képviselőinek (Filó Kristóf római katolikus plébános, Boros Péter református, Lacknerné Puskás Sára evangélikus, Szuhánszky Gábor metodista és Lukács Tamás baptista lelkész) áldását követően Bódi Zsuzsanna iskolaigazgató megnyitotta az új tanévet a 875 diáknak.

A magyar kormány minden eddigi mértéket meghaladóan támogatja a közoktatást. A tankönyvek döntő többségét a kormány már ingyen biztosítja az iskolásoknak. Azzal, hogy az állam több éve átvette a tankönyvkiadást, az elmúlt kilenc esztendő alatt a racionalizáció és a központi kiszállítás megszervezésével negyvenszázalékos megtakarítást értek el. Ezzel átlagosan mintegy 15 000 forintot spórolhatnak meg a családok gyermekenként. Az első kilenc évfolyamon már ingyenes a tankönyv, és döntés született arról, hogy 2020-tól minden tanulónak valamennyi tankönyv ingyenes lesz. Ez számszerűsítve annyit tesz, hogy pl. jövőre 14 milliárd forintra emelkedik az ingyenes tankönyv-programra fordított kormányzati támogatás, 2010-ben ennek a fele volt, és megháromszorozzák, 27 milliárdról 83 milliárdra emelik a gyermekétkeztetés támogatását.

A magyar kormány szeptembertől a köznevelés irányítására önálló államtitkárságot hoz létre Maruzsa Zoltán, eddigi köznevelésért felelős helyettes államtitkár vezetésével az illetékes minisztérium közleménye szerint.

A budakeszi intézményfejlesztés a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében az Épkar Zrt. és a Zeron Zrt. kivitelezésében valósult meg és a Széchenyi István Általános Iskola infrastruktúráját gazdagítja. A projektben hagyományos szerkezetű általános iskola épült a kapcsolódó közművekkel, környezetrendezéssel, alagsorral, földszinttel és két emelettel. A látványos új épület alapterülete összesen mintegy 3600 négyzetméter.

Koós Hutás Katalin
/fotók: magyarepitok.hu


Vissza