Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szeptember 4-én sztrájkol a BKV

Közélet > Budakeszi

2007-09-01


Sztrájkolni fognak szeptember 4-én üzemkezdettől kora délutánig a BKV dolgozói, hacsak a hétvégén nem születik megállapodás.   - Szeptember 3-tól bevezetik a Zsúfoltságkezelési intézkedéscsomag III., egyben lezáró ütemének elemeit.

A munkabeszüntetési tervtől csak akkor lépnek vissza, ha a BKV vezetősége előáll egy elfogadható ajánlattal. - mondta el a Független Hírügynökségnek Nemes Gábor a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSzSz) alelnöke. A VTDSzSz a társaságon belül szinte minden területet lefed és más érdekképviseletek csatlakozása is várható, ezért a munkabeszüntetés vélhetően teljes körű lesz.
A szakszervezetek az év elején havi 15 ezer forintos béremelésről állapodtak meg a BKV új vezetésével, de csak azzal a feltétellel, hogy július elején bértárgyalások kezdődnek az érdekképviseletekkel a vállalatnál. Bár a folyamat elindult, de eddig még nem született megállapodás.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Közúti Közlekedési Szakszervezet is támogatja a Budapesti Közlekedési Vállalatnál (BKV) működő szakszervezetek közös fellépését a megfelelő mértékű béremelés eléréséért

A BKV szervezett munkavállalói és sztrájkbizottsága számíthatnak a Vasutasok Szakszervezete tagjainak szolidaritására a 2007. szeptember 4-re tervezett akciójuk során. Ugyanakkor a VSZ mélységesen elítéli a munkáltató sztrájktörők toborzására irányuló döntését, és mindazokat, akik vállalják a sztrájktörést, rontják a budapesti tömegközlekedés működtetését hivatásukként végzők alkupozícióját - áll a szakszervezet közleményében. A VSZ elnökségének megítélése szerint a sebtében kiképzett sztrájktörők foglakoztatása súlyosan veszélyezteti az utasok és a főváros közlekedésének biztonságát. A Vasutasok Szakszervezete tiltakozik a sztrájkjognak - mint a szabad véleménynyilvánítás demokratikus és jogszerű eszközének - durva korlátozására tett munkáltatói lépések ellen.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet egyetért a vasutasokkal, továbbá felháborítónak és jogsértőnek tartja, hogy a cég nyilatkozattételre kényszeríti a munkavállalókat a sztrájkban való részvételről, az ezzel kapcsolatos adatbiztosi állásfoglalás ellenére.

Nem ad pénzt a főváros a BKV-nak a szakszervezetek által követelt béremelésre

Demszky Gábor főpolgármester szerint a BKV járművezetői a legjobban fizetett dolgozók közé tartoznak, ezért nem ért egyet a sztrájkkal, és rendes közlekedést vár szeptember 4-én.

BKV Zrt: idén a 15000-en felül 5600, jövőre további 7100 forintos béremelés
A szakszervezetek érdemben szombaton reagálnak a béremelési javaslatra

A pénteki bértárgyaláson új, számszerű javaslattal állt elő a BKV Zrt. menedzsmentje. A Társaság amellett, hogy továbbra is fent tartja minimum 15 ezer Ft/fő/hó bérfejlesztési javaslatát az Üzleti Terv keretein belül a 2007-es éven túli megállapodást javasol a 2007. október 1-e és 2008. december 31 -e közötti időszakra. A BKV Zrt. vezetése 2007. október 1-től 5600 Ft/fő/hó (2,5 %-os) bérfejlesztést, míg 2008. január 1-től további kb.7100 Ft/fő/hó (3 %-os) növekményt ajánl az OÉT ajánláshoz viszonyított korrekció biztosításával.

A bérfejlesztést a BKV Zrt. kizárólag a már korábban javasolt 5+1 pont alapján, az üzleti terv keretein belül kívánja megvalósítani. A szakszervezetek érdemben nem reagáltak a javaslatra, így a bértárgyalások szombaton folytatódtak. A BKV Zrt vezetése bízik abban, hogy az ajánlat kedvező visszhangra talál és a tárgyaló felek között még a hétvégén megegyezés születik. (forrás: bkv.hu)

Szeptember 3-tól bevezetik a Zsúfoltságkezelési intézkedéscsomag III., egyben lezáró ütemének elemei

A fejlesztések életbe lépésével tervezetten minden viszonylat órás kapacitáskihasználása a célként kitűzött 90%-os határ alá csökken. Ez a 22-es busz vonalán azt jelenti, hogy a 22-es és gyors 22-es vonalakon az autóbuszok előnyben részesítésével javul a szolgáltatás minősége. (forrás: bkv.hu)


Vissza