Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Felszentelték a pátyi templomot

Közélet > Páty

2019-04-29


A magyar kormány 340 milliós támogatásával épült Szent II. János Pál pápa-templom április 28-i szentelésén Spányi Antal megyés püspök homíliájában arról beszélt: egy templom sok mindent hirdet, egy kor felfogását Istenről, a világról és az emberről, a tervező szépérzékét, a templomot építők lelkiismeretességét, de elsősorban Isten jele.

Legmagasabb pontján a kereszt messziről vonzza az emberek tekintetét és Istent hirdeti egy Istenről sokszor elfeledkező világban - mondta. "Isten lakik itt, hogy betérhessünk hozzá és eléje tárhassuk "örömünket", "aggodalmainkat", "bizonytalanságainkat". A közösség tagjai itt kérik Isten áldását a gyermekekre és a fiatal párokra és itt búcsúznak el halottaiktól - tette hozzá a püspök. Úgy fogalmazott: a templom "csodálatos hely, amelyért hálát kell adnunk Istennek, aki nem akar minket elhagyni". "Szent hely, ahonnan nekünk is szentként kell kilépnünk", mert a "templom szolgálata, hogy minket is élő templommá formáljon". "Krisztus jeleivé a világban", akik kiállnak hitünk mellett akkor is, amikor ez félelmetesnek tűnik - mondta Spányi Antal.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: akik templomot építenek, felismerik, hogy a kereszténységből fakadó tudás, erkölcs és hit megtartó erő. Tudják, hogy az önfeladás nem vezet sehova, és az erkölcs elvetése önpusztító folyamat. Kitért arra: egyetlen utalást sem tenni az európai alkotmányban a zsidó-keresztény hagyományra és értékekre, egyet jelent az "alapok szétverésével". Templomok százainak a bezárása, mulatóvá, vagy mecsetté alakítása a kereszténység megtagadása vagy behódolás egy másik kultúrának. A pátyiak azonban más utat választottak, és vállalták a két évtizeden tartó küzdelmet templomukért - mondta az államtitkár. Megjegyezte: a kormány 340 millió forinttal támogatta a templomépítést, de hiába támogatják több ezer templom felújítását és több tucat építését, "lélekkel csak a közösség töltheti meg". Soltész Miklós hozzátette: a neheze most következik, hiszen a pátyi katolikusokat mostantól kötelezi templomuk védőszentje, Szent II. János Pál jelenléte, aki "mindig is lelki és fizikai közösségeket épített, és e közösségekből családi, papi és szerzetesi hivatások akadtak"

Székely László (Fidesz-KDNP), Páty polgármestere elmondta: a templom a rendszerváltás óta folyamatosan növekvő pátyi római katolikus közösség állhatatosságának és kitartásának gyümölcse. Az építkezés költségeit egyházmegyei és állami forrásokból, pályázati támogatásokból, a hívek adományaiból, valamint önkormányzati és alapítványi forrásból fedezte az egyházközség - mondta.

A szentmisén részt mások mellett Navracsics Tibor uniós biztos és Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester.

Balról jobbra: Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és felesége, Soltész Eszter, Székely László, Páty polgármestere, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa

Az ünnepségen kiosztott füzet szerint a 20. század második feléig Pátyon csak kis létszámú katolikus diaszpóra élt, az 1990-es évektől azonban a fővárosból kiköltözők gyarapították a közösséget. A hívek kezdetben a korábbi mozi átalakított épületét használták liturgikus célokra. A templom alapkövét Zsolnay Béla akkori plébános 2000-ben helyezte el. Az épület terveit Gutowski Robert lengyel származású, Pátyon élő építész készítette el. Az építkezés 2006-ban kezdődött és 13 évig tartott. Az elkészült épületben a templomtér mellett helyet kapott a plébánia, a paplak, iroda és a közösségi terek. (MTI, fotók: paty.hu)

Kapcsolódó cikk:
Soltész Miklós: A kereszténységből fakadó tudás erkölcs- és hitmegtartó erő - 2019-04-28
Irgalmasság vasárnapján szentelik a templomot - 2019-04-27
Kívülről végleges a pátyi templom - 2017-09-18


Vissza