Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


1500 oktatási intézmény a Boldogságóra programban

Életmód > Pest megye

2023-11-13


A Jobb Veled a Világ Alapítvány az Ecofamily támogatásával tíz éve indította el a Boldogságóra programot óvodáknak és általános iskoláknak egy egész tanéven át tartó, érzelmi intelligenciát, erősségközpontú gondolkodást és önbizalmat fejlesztő élménypedagógiai programokkal, amik segítik a gyerekeket a hétköznapi problémákkal való megküzdésben.. A 2023/2024-es tanévben csaltakozott 1500 intézményből 241 Pest megyei.A program nemcsak hazánkban népszerű, az elmúlt években Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, sőt Írországban is jelen van már az alapítvány módszertana.
 
A program négy korcsoportnk, a 3-6, a 6-10, a 10-14 és a 14-18 év közötti korosztálynak biztosít módszertant és ahhoz szükséges segédeszközöket, tankönyveket, munkafüzeteket, a pedagógusoknak pedig ingyenes online segédanyagokat. A diákok a tanév során tíz egymásra épülő témát dolgoznak fel, amelyek fokról fokra ismertetik meg a boldogság különböző összetevőit, feltételeit. Ezek sorrendben: a hála, az optimizmus, társas kapcsolatok, boldogító jócselekedetek, célok kitűzése és elérése, megküzdési stratégiák, apró örömök élvezete, megbocsátás, testmozgás és fenntartható boldogság.
 
A program módszertanát a pozitív pszichológia tudományos eredményeire építve dolgozták ki pszichológusok, pedagógusok, kutatóprofesszorok segítségével, s azóta is folyamatosan fejlesztik. Az elmúlt tíz év eredményei és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Pozitív Pszichológia kutatása is igazolta, hogy a boldogságórán elsajátítottak hatására a tanulók optimistábbak, magabiztosabbak és kitartóbbak, mint a korosztálybeli társaik, jobb teljesítménytérnek el az ötletgazdagságot és a gondolkodásbeli rugalmasságot vizsgáló tesztekben. Ezen kívül fejlődik az empátiakészségük és szociális érzékenységük is.
 
„Célunk a pozitív fiatalkori fejlődés elősegítése, a sikeres alkalmazkodás, a személyiség és a belső erőforrások kibontakozásának támogatása. A programunkban alkalmazott, pozitív pszichológiai szemlélet nem csak a boldogságórákra van hatással. Visszajelzések alapján azt látjuk, hogy a kötelező tantárgyak tanítása során is eredményesen alkalmazzák a pedagógusok.” – nyilatkozta a Boldogságóra Program 2023/2024-es tanéve kapcsán Bagdi Bella pszichológus, a Jobb Veled A Világ Alapítvány elnöke. „A Boldogságóra Program szakmai csapatával szívvel-lélekkel azon dolgozunk, hogy hozzájáruljunk a jövő nemzedékének erősségeikben kiteljesedő életéhez, mert hiszünk abban, hogy az erősségeket és belső értékeket kifejező tudatos élet jobbá teszi a világot.” – tette hozzá Bagdi Bella.
 
A Boldogságóra Program célja ugyanakkor nem az, hogy problémamentes életmodellt állítson a fiatalok elé, hanem hogy vezérfonalat adjon a résztvevőknek, hogy könnyebben nézzenek szembe a mindennapi kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni az eléjük kerülő problémákkal, és hogy lehetőséget adjon a testi-lelki egészségük megtartásához szükséges szempontok felfedezésére és tudatosítására.
 
A Boldogságóra Programhoz csatlakozó intézmények folyamatosan frissülő listája a www.boldogsagora oldalon a következő linken érhető el: https://boldogsagora.hu/ovodak-es-iskolak/.


10 éves a Boldogságóra Program – Videósorozattal ünnepli a jubileumi évfordulót a Jobb Veled a Világ Alapítvány

Mára mintegy 1500 intézmény és 7000 pedagógus tagja ennek az egyedülálló, érzelmi intelligenciát fejlesztő élménypedagógiai programnak. A jubileumi tanévhez kapcsolódóan egy videósorozattal ünnepel az alapítvány, melynek első részében Tenki Réka színésznő is szerepel, ugyanis Csányi Sándorral közös kislányuk is boldogságórás.

A Boldogságóra Program mind a tanárok, mind a gyermekek lelki jóllétével foglalkozik, sőt a szülők bevonására is lehetőséget nyújt. Ennek gyakorlati tapasztalatairól beszélt a Jobb Veled a Világ Alapítvány jubileumi videósorozatának első epizódjában Tenki Réka színésznő, akinek kislánya boldogságórás: „A Boldogságóra arra jó, hogy feltárja a konfliktusokat, a gyerekek elmondhatják egy társaság és egy pedagógus előtt is, mi bántotta őket, kiadhatják magukból az érzelmeiket. Amikor lettek személyes tapasztalataim a programról és láttam annak hatásait, akkor fogtam fel, hogy valójában ez egy nagyon jó beszélgetés, amire mindannyiunknak szüksége lenne.”

A 10 éves Boldogságóra Programról szóló teljes videós anyag megtekinthető a Jobb Veled a Világ Alapítvány hivatalos Facebook oldalán: https://www.facebook.com/boldogsagora/videos/291035760480189/.


Vissza