Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi a Lánchíd Rádió műsorán

Kultúra > Budakeszi

2007-07-31


Magyarok - riportműsor a Kárpát-medencéből, mely kezdetben a főváros vonzáskörzetében élő kistelepüléseket veszi sorra. Később az ország távolabbi pontjaira és a határon túlra is ellátogat. Július utolsó hétvégéjén Budakesziről szólt az ötven perces adás. (Hanggal!)

Miért fontos egy város számára a főváros tövében, hogy ragaszkodjon saját falusi hagyományaihoz? Mit is jelent a polgári értékrend, gondolkodás a gyakorlatban? Miért fontosak a civil mozgalmak egy település életében? A műsor azokat az erős pilléreket próbálja bemutatni, melyek évszázadok óta biztosan tartják a település szellemi értékeit, legyen az az iskola, a templom, a becsület, a hagyomány, egy zászló vagy a magyarok imája.

Budakeszi lakottságára utaló első emlékek még az új kőkorszakból származnak, a város mai központjában a barokk templom alatt ezeréves templom kövei hirdetik, hogy messzire nyúlnak vissza a város szellemi gyökerei. A város a nevét egy 1296-os keltezésű oklevélből következtetve az ősi Keszi törzs valamelyik nemzetségétől kapta. Az 1700-as esztendőkben hívta a településre Zichy István gróf fia Péter a német telepeseket. A 20 században a település már a fővárosiak kedvelt üdülőhelye. Ma a város lélekszáma folyamatosan nő, de a város igyekszik hű maradni értékeihez.

Az ötven perces adás meghallgatható itt!


Vissza