Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ördöngős idők

Kultúra > Budakeszi

2007-07-28


Június 8-án a budakeszi Erkel Zenei- és Kompánia Színházi Napok keretében a helyi Mezei Mária Művészeti Iskola mellett működő, már országos és nemzetközi elismerést is szerzett Kompánia Színházi Társulat ősbemutatóval lepte meg a budakeszi közönséget az Erkel Ferenc Művelődési Központ szabadtéri színpadán. A kortárs észt író művéből készült előadás a rendezvénysorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye volt. (Képsorozat az előadásról).

Andrius Kiviräkh harmincas éveiben járó dráma és regényíró, aki az észt falu világát mesterien elegyíti az észt népmesék alakjaival és vérbő szatírává formálja azt. " ...a jó természet alapja a lopáshoz való helyes viszonyulás. A szorgalom legmegfoghatóbb jele ugyanis a szakszerű lopás, lopni tudni kell, azok, akik egymást elvtelenül, minden megfontolás nélkül lopjákmeg, amorális lények, azok pedig, akik nem lopnak, nemes egyszerűséggel hülyék. Lényeg, hogy erkölcsös tolvaj légy, szabj magadnak határt, amit aztán tarts be, vagy szigorú elvek mentén magyarázd meg, hogy a törvény miért kívánta, sőt, egyenesen követelte meg, hogy áthágd."
"Az ganéjt és undok szart, míg nem mozgatod, nem annyira büdös; mihelyt megmozdítod, ottan az benne való büdösség felindul. Így sok ember, mikor nem kísértgettetik, sokszor csendes; de ha reárohan az ördög izgatása, felindul."

Szereplők:
Debreczeni Márton
Németh Bottyán
Alföldi Anna
Mózes Zoltán
Hantos Násfa
Mayer Zita
Szalay Henrietta
Németh Zsófia
Malwina Idzik

díszlettervező:  Kiss Gabriella
jelmeztervező:  Kiss Gabriella
koreográfus:  Vörös Árpád
zenész:  Heppes Miklós
zenész:  Lukács László

rendező: Lukács László

Salamon László fotói az előadásról megtekinthetők itt!


Vissza