Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Keszi-találkozók huszadik évfordulója Budakeszin

Kultúra > Budakeszi

2007-07-26


Péntek délelőttől várják a vendégeket Budakeszin a Keszi-találkozók huszadik évfordulójára. Ezúttal nem csak a Keszi-gyökerű, hanem a hét honfoglaló törzs nevét őrző, közel négyszáz kárpát-medencei település képviselőjét meghívták. A rendezvény szervezője Budakeszi önkormányzatának támogatásával a Keszi Alapítvány, amely létrejötte óta A történelmi gyökerű KESZI települések egymás közötti kapcsolatainak kiépítését, a hagyományok ápolását célozza tevékenységével. A kuratórium elnökét, Várnagy Enikőt kérdeztük a hétvégi programokról.

Keszi-települések Magyarországon: Budakeszi, Dunakeszi, Egyházaskesző, Gyulakeszi, Gyulavári, Gyepükaján, Karancskeszi, Keszőhidegkút, Keszi, Keszü, Magyarkeszi, Papkeszi, Regöly, Sárkeszi, Tiszakeszi és Várkesző.
Felvidék (Szlovákia): Bánkeszi (Bánov), Bátorkeszi (Bátorové Kosihy), Dacsókeszi (Kosihovce), Garamkeszi (Hronské Kosihy), Ipolykeszi (Kosihy nad Iplom), Kiskeszi (Malé Kosihy), Kőkeszi (Kamenné Kosihy), Kurtakeszi (Marcelová), Mezőkeszi (Polny Kesov), Nagykeszi (Velké Kosihy) és Sajókeszi (Kesovce).
Erdély (Románia): Lippakeszi (Chesint), Mezőkeszü (Chesau), Nemeskeszi (Chiseu) Somoskeszi (Somosches), Répáskeszi (Salonta), és Oláhkeszi (Chiseu)
Vajdaság (Szerbia): Bulkeszi (Sávolykeszi ma:Maglic)

A KESZI kapcsolat, egy harminchat településből álló működő testvérfalu-kapcsolat. Az első találkozót 1987-ben rendezték, 1996. óta évi rendszerességgel találkoznak ezek a települések, mindig valamelyikük területén. Várnagy Enikő, az alapítvány kuratóriumi elnökének évekkel ezelőtti kutatómunkája alapozta meg tevékenységüket, melynek során maga járta végig a Kárpát-medence valamennyi KESZI gyökerű települését videoszociográfiát készítve róluk, amelynek anyaga (53 kazettán) egy jó ideig ad még feldolgozni, és közkinccsé tenni valót. Ebben a munkában a személyesen megismert polgármesterek, iskolaigazgatók is partnernek bizonyultak, így jött létre évente más-más KESZI településen 3 napos találkozók szervezése, ahol a 36 érintett település delegációi vesznek részt. A közös múlt, az azonos identitástudat, a közös problémák és megoldási lehetőségek az alapjai a tartós kapcsolatnak. Sajnos mostanra a pártok mentén való szétszakítottság az ő munkájukra is rányomja a bélyegét.- tájékoztatta lapunkat Várnagy Enikő.  Ezért is örült,  hogy Budakeszin végre civil polgármestert választottak, remélve, hogy végre a köz akarata érvényesülhet. Bár a hírek szerint komoly akadályt jelentenek a polgármester munkájában a csak pártérdekeket képviselők.

Négyszáz meghívót küldtek ki, mindenkit meghívtak, aki az elmúlt húsz évben a segítségünkre volt. Ha a 200 fős Bátorkeszi emlékezetessé tudott tenni egy kétszáz fős Keszi-találkozót, akkor a tizenötezer fős Budakeszi is vendégül tud látni négyszáz főt. - indokolta meg elszántságát a sezrvezésben Várnagy Enikő. Bár a pénzügyi kereteik szűkösek, szeretnék az évfordulót méltón megünnepelni. A hivatalos megnyitót pénteken 18 órakor a Himnusz-szoborhoz tervezik, ahol elhangzik majd a Keszi-himnusz is, melyet 2002-ben Hegedűs Zsuzsa énekelt először. Most is őt kérték fel erre a feladatra. A megnyitó után a Gesztenyéskert vendéglőben vacsora és bál várja a vendégeket, melyre belépőjegy ellenében mindenkit szeretettel várnak. Minden találkozót rendező Keszi-településen emlékhelyet alakítottak ki, amely a közösség ünnepi hagyományainak szerves részévé vált. Budakeszi 1987 óta negyedszer (1987., 1992., 1996. és 2007.) rendez találkozót, de emlékhelye még nincs. Most a MOL-kúttal szemközti terület rendezésével és Keszi-ligetre keresztelésével erre is sor kerül. Az avatás vasárnap reggel 9 órakor lesz. A szombat munkával szekcióülésekkel telik. Az egyik téma a víz, mint stratégiai elem. Az előadó az a dr. Fülöp László agrárbiológus, kutató, aki hazánkban a pí-víz előállítását és forgalmazását bevezette, és mai is az első számú Pí-víz-szakembernek számít. A pí-víz csökkenti a stressz-érzékenységet, fokozza a sportolók fizikai, pszichikai és stressztűrő képességét, bizonyos idegrendszeri betegségeket pedig kimondottan látványosan helyreállít. Japánban egy 42 rákos betegből álló tesztcsoport 40 tagjánál sikerült életvízzel gyógyulást elérni… A rendezvényre várják Balogh Gábor többszörös öttusa világbajnokot is, akit a versenyeire Pí-vízzel készítettek fel. Szekcióülést tart a Magyarok Világszövetsége Magyarok a nagyvilágban címmel,ahová Patrubány Miklós elnökön kívül a szövetség jeles képviselőit várják Ausztráliából, a Felvidékről és Erdélyből is. Várnagy Enikő pedig a Keszi-találkozók elmúlt húsz évéről tart majd előadást.

Részletes program


Vissza