Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nagykovácsi díszpolgára

Közélet > Nagykovácsi

2018-09-05


Augusztus 20-i nemzeti ünnepen tartott ünnepségen Nagykovácsi önkormányzata díszpolgári címet adományozott Kemenes Gábor plébánosnak, aki "eddigi életével olyan általános elismerést szerzett, amellyel hozzájárult a falu jó hírnevéhez, példamutató alakja köztiszteletnek örvend".

Az 1950 pünkösd vasárnapján született fiúnak és négy testvérének szüleik követendő példát adtak hitből. Az öt testvérből egy pap, egy szerzetes nővér, unokáik közül pedig egy jezsuita pap lett. Gábor atyát 1973. június 19-én szentelték fel. A rendszerváltás előtt az atyákat egy-két évente tovább küldték szolgálati helyükről. Õ is a nógrádi Varsány, Szécsény, majd a főváros több templomában szolgált. Nagykovácsiba 1998-ben került, ahol éppen húsz éve végzi kápláni és plébánosi teendőit.

Szolgálatának része az aktív ifjúsági munka. Évente többször kísér híveket Medjugorjéba. Hitoktató a nagykovácsi óvodában és az iskolában. A helyi Regnum vezetője. Aktív véradó. „Látható a falu eseményein, nemzeti ünnepein, megmozdulásain, adventtől - adventig jelen van: hoz-visz, cipekedik, helyet ad, felállít, összecsuk, hangosít, világosít… mikor mire van szükség. Ha áramszünet van a faluban, generátorával tölti fel az elérhetetlenek mobiljait; ha akadozik a vízellátás, ballonokban vizet visz; ha baleset történik, valahonnan ott terem; ha váratlanul leesik az első hó és elakadás van, kipattan autójából és irányítja a forgalmat. Ha kell, megtolja a megfáradt autót, ha kell, segít kereket cserélni. Ha az út szélén váratlan helyen megállsz, megkérdi kell-e segítség?”- hangzott el a méltatásban.

Kemenes Gábor atya eddigi életével olyan általános elismerést szerzett Nagykovácsiban, amellyel hozzájárult a falu jó hírnevéhez, példamutató alakja köztiszteletnek örvend. 2001. augusztus 20-án Nagykovácsiért érdemrenddel ismerték el munkáját, majd 2013. március 15-én a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat állami kitüntetést kapta börtön-pasztorációs és közösségi munkájáért.


Vissza