Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Szülői Választmány kiállt a gimnázium mellett

Közélet > Budakeszi

2007-06-23


A budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatónője mára összehívta a szülői választmányt, hogy az iskola igazgató-helyettesének internetes német katonaruhás fotója miatti sajtóhadjárat következményeiről, a kialakult helyzetről tájékoztassa őket. Lapunk értesülése szerint a szülők egybehangzóan kiálltak az iskola és annak pedagógiai programja mellett, s nyiatkozatban nyilvánították ki, hogy eddigi tapasztalataik alapján teljes mértékben támogatják az iskolában folyó nevelő és oktató munkát. Cikkünkben a távozó igazgató-helyettes nyilatkozatát is közöljük.

 A hadtörténettel szenvedélyesen foglalkozó történelemtanár úgy nyilatkozott, hogy egy történelmi játék kedvéért, egy hagyományőrző táborban öltötte magára a német katonai egyenruhát. Bár napról napra súlyosabb vádak hangzanak el a fotóra való hivatkozással, a leginkább érintettet, Kosaras Péter Ákost az ügyről nem kérdezte meg sem a Népszava, sem a hírt átvevő és továbbgerjesztő médiumok - a Magyar Rádió kivételével -, sem a fenntartó, sem az MSZP-s országgyűlési képviselő kezdeményezésére vizsgálatot indító ombudsman.

Az alábbiakban a megvádolt tanár nyilatkozatát közöljük:

Az iwiw-en az egykori német haderő 25."Hunyadi" hadosztályának (a Wehrmacht és ezzel párhuzamosan a Magyar Királyi Honvédség kötelékébe is tartozó magyar vezényleti nyelvű alakulatról van szó, amelyet 1990 után a magyar bíróság mentesített a háborús bűnök vádja alól. Az alakulat egy korabeli német-magyar államközi egyezmény értelmében viselte a német véderő egyenruháját) katonai egyenruhájában szereplő fotóm semmiféle politikai vagy propagandisztikus tartalommal nem bír. Annak elkészülte egy teljesítménytúrához köthető, amelyen mint katonai hagyományőrző vettem részt. Az említett teljesítménytúrán ismeretterjesztő célzattal katonai hagyományőrzők vettek részt, mint „ pontőrök", az egykori hadviselő felek egyenruháiban. Így látható volt a Magyar Királyi Honvédség,a német Wehrmacht, a Szovjet Vörös Hadsereg és az U.S. Army egyenruhája, felszerelési tárgyai, amelyet a túrázók „testközelből" megvizsgálhattak,felpróbálhattak, kézbe vehettek. Erre más alkalommal, ilyen formában nem lenne módjuk, a katonai hagyományőrzés maga is ezt a célt szolgálja. Minekutána az egykori hadviselő felek uniformisai közül kettőn is (német és szovjet) ún. önkényuralmi jelképek láthatóak, a rendezvényt bejelentettük a rendőrség felé is, amely annak megtartását a törvény értelmében tudomásul vette. Már maga a bejelentés is tisztázta, hogy ezen rendezvényeknek sem politikai, sem egyéb, rossz értelemben vett propagandisztikus célja nincs. A cikkszerző „náci hagyományőrzésre" vonatkozó kitételét visszautasítom.
Az említett kép nem valamiféle „ pózolás „ közben ábrázol, hanem teamerésnél, ahol a túrán résztvevő egyik család két kisgyermeke is látható . A cikk szerzője, vagy munkatársa az újságban felnagyított képről őket kivágta.
Felháborítónak tartom, hogy a Népszava újságírója engem a kérdésben meg sem keresett -jelen pillanatig sem - cikkét aláírás nélkül adta közre.
Két vizsgálat is folyik ellenem – az oktatási ombudsman, illetve a püspökség részéről - úgy hogy engem még senki sem keresett meg. Csütörtök délután (VI. 21.) felmentettek igazgatóhelyettesi beosztásomból, majd én az iskola védelmében közös megegyezéssel megszüntettem munkaviszonyomat.
Nagyon szépen köszönöm mindazoknak, akik kiálltak/kiállnak mellettem.            Kosaras Péter Ákos

2007. június 21.

Hozzászólások a fórumon

Kapcsolódó cikkek

Lezárta a tanévet a Prohászka Gimnázium

Felmondott a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgató-helyettese


Vissza