Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi Bianca 2006 - minőségi száraz fehérbor

Pinceszer > Budakeszi

2007-06-01


Bianca, Bianca, Budakeszi Bianca. Nem először írunk róla, persze ahogy kétszer nem léphetünk ugyanazon folyóba, ugyanúgy két azonos bor sincs, különösen, ha az évjáratuk sem azonos. Mit is kell (már) tudnunk erről a Budakeszin honos fajtáról, s közelebbről a Budakeszi Sváb Pince arany minősítéssel jutalmazott 2006-os évjáratáról?

A XX. század új keresztezései, az új magyar hibridek között kell keresnünk a helyét. Egy nem túl ismert kaliforniai és egy francia fajta keresztezésével Csizmazia D. József, magyar nemesítő állította elő. 1982 óta Magyaroszágon államilag elismert fajta. Termőterülete hazánkban nem éri el az 1 %-ot, mindössze 7-800 hektáron termelik. Igazi ritkaság, de a Budakeszin megtalálható mintegy 50-60 hektár szőlő közel felét ez a fajta teszi ki. Az egykori egyetemi Tangazdaság telepítette a Budaörsi út két oldalán elterülő földeken. A Bianca szőlője talajra nem igényes, a gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenálló, tehát nem kell évente agyonpermetezni mindenféle mérgekkel, hogy termést is hozzon.  Bora alkoholban gazdag, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak. 
Budakesziről indulva a Budaörsi út jobb oldalán, a vitorlázó repülőtér után terül el az egykori „Letzte Theilung Aecker” (utolsó osztás szántó) régi budakeszi családok szőlőivel. Tanulmányunk tárgya a Mayer-Schrotti-Martin családok birtokáról került asztalunkra. A fiatal Schrotti János, aki pályáját közlekedésmérnökként kezdte, pár évvel ezelőtt válaszúthoz érkezett a család birtokában levő Bianca ültetvénnyel kapcsolatban. A kárpótlásként kapott szőlőt művelésbe adása, a termés eladása veszteségesnek bizonyult. Már a kivágást fontolgatta, de szerencsére a szintén budakeszi Menczinger Tibor (borairól már több méltatás jelent meg ezeken az oldalakon) tanácsai alapján és szakmai segítségével az egyszerű szőlőbirtokosból sikeres szőlész és borász lett. Ehhez persze el kellett végezni egy mezőgazdasági szaktanfolyamot, gépeket, traktort kellett vásárolni, rozsdamentes acéltartályokkal egy felszerelt pincét berendezni és sokat, nagyon sokat dolgozni. Mindezt az eredeti szakma mellett és ma már 8,5 hektáron.  
A fiatal, 2006-os bioművelésű és biokészítésű Biancát kecses, sötétbarna üvegű, elegáns, diszkréten ízléses címkéjű, rajnai palackba zárták mintegy két hónappal ezelőtt. Előtte az új pátyi úti pince rozsdamentes acélhordóiban változott át, zavaros, de magas, 21 cukorfokos mustból, zöldessárga színű, tiszta, enyhe szénsavtól üde, virágos-gyümölcsös illatú és ízű, tüzes, üdítően savas, harmonikus, igen kellemes borrá. Mindez persze 9-10 °C körüli hőmérsékleten. 
Bár nem titkolom lokálpatrióta elfogultságomat, ami a dicséretet illeti, de független zsűri is hasonlóan vélekedett: az Üröm, Budakalász között húzódó Ezüsthegyi Borversenyen aranyérmet kapott.  A Bianca szülőatyja, a ma 92 éves Csizmazia D. József tetszését is elnyerte.   
Hideg saláták, tojásételek, szárnyas és sertés sültek, rántott, vagy grillezett halak, húsok kiváló kísérője.
Zum Wohl! Egészségünkre!

Bánkuti Ákos
        
Budakeszi Sváb Pince – Schrotti János
Borász: Menczinger Tibor (20) 9439-076
Forgalmazza: Menczinger Borház
menczi@t-online.hu
www.menczinger-borhaz.hu


Vissza