Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Budai Gesztenyés nagyvendéglő

Gazdasági rovat > Budakeszi

2017-09-19


Étterembe járni jó. Főként, hogy 2012-ben kitiltották a dohányzást a vendéglátóhelyekről, így esélyünk lett az orrunkban, a ruhánkon nem csak a füstöt, a szánkban pedig az abból lecsapódó nikotin ízét érezni még akkor is, ha már hazaértünk. Ki ne kedvelné hát a kerthelyiségeket, különösen, ha matuzsálemkorú gesztenyefák árnyékában hódolhat kulináris élményeinek.

A Buda környéki Iránytű gasztronómiai felfedező csapata ezúttal Budakeszi legnagyobb éttermét látogatta meg.

A vendéglő története több mint száz évre nyúlik vissza. Az első házban a falu főváros felőli bejáratánál az 1890-es évektől borospincét és italkimérést működtetett a Perner-család. Házasság révén ifj. Mocsnek Lőrinc kezébe került, aki a húszas évek végére egy ötszáz fős, melegkonyhás vendéglővé fejlesztette, szép kerthelyiséggel, nagy táncteremmel. 1950-ben államosították, s a Földműves Szövetkezet, majd 1952-től a Buda környéki Vendéglátó Vállalat kezelésébe került, amely Gomba vendéglőként üzemeltette. 1962-től a rendszerváltásig Szarvas presszó, utána Gesztenyéskert étterem néven működött.

A Budai Gesztenyés nagyvendéglő elődeihez híven a magyar konyha ízvilágát vonultatja fel úgy, hogy közben a múlt és jelen, a hagyományos és a modern közötti egyensúly megtalálására törekszik, a múlt alapanyagaival és a jövő technológiájával.

Étlapja nem hosszú, viszont annál kreatívabb, s viszonylag gyakran változik, ami arra ösztönöz, hogy folyamatosan ismerkedjünk a kínálattal. Az étlapon különleges ízek és különleges alapanyagok párosításával találkozunk, de a legosztatlanabb sikert a halak választéka és a rendhagyó desszertek arattak kóstolóinknál. Családoknak előny, hogy az adagok mérete választható, sőt a négy hónaposnál nagyobb babáknak bébiétel- specialitások is készülnek. Megújuló szezonális és tematikus menükkel is előrukkolnak, szeptember 14-ig éppen a szilvás ételek vannak napirenden. Geszt Teszt néven ingyenes kóstolókra is lehetőség nyílik, ahol az előre regisztrált jelentkezők véleményezhetik Janek Gábor séf legújabb alkotásait. Legutóbb augusztus 31-én volt erre lehetőség. Családoknak, baráti társaságoknak egy vadasparki élményekkel teli délelőtt után jó célpont egy kellems és színvonala ebéd elköltésére.

A csapolt sör a Staropramen, a házi limonádé pazarul megtömve gyümölcsökkel, a borkínálat színvonalasan felöleli a magyar kínálatot, de Buda környéki borokból is választhatunk.  Külföldi, sőt muzeális borok is szerepelnek a listán, némelyik megfizethetetlennek tűnő áron azoknak, akiknek erre van igényük.

A kiszolgálás színvonalas. A pincérnek pl. nem okoz gondot a népes asztaltársaság figyelő szemei előtt elegánsan kivarázsolni a velőt a marhacsontból. A belső éttermi rész hangulata kiemelten elegáns, családias, meleg színekkel. Ugyanez mondható el az átlagon felüli tisztaságú mellékhelyiségekről is. Asztalt foglalni egy duruzsoló kandalló közvetlen szomszédságában is lehet.  De étkezhetünk fedett teraszon, örökzöldek között, vagy a hatalmas gesztenyefák alatt is.

Koós Hutás Katalin

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
Budakeszi, Fő u. 1.
Nyitva H-V 11-23
T: 06-23-450-534
info@budaigesztenyes.hu
www.budaigesztenyes.hu

Kapcsolódó cikkeink:
Barnabás testvér bajor kisvendéglő - 2017-04-07
Levendula kertvendéglő - 2017-11-13


Vissza