Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Negyedmilliárd forintból újulnak meg az önkormányzat intézményei

Gazdasági rovat > Budakeszi

2017-09-14


Nyáron energetikai felújítások kezdődtek az orvosi rendelőben, a Pitypang Sportóvodában és a Széchenyi István Általános Iskolában. A 234,52 millió forint összértékű beruházás pénzügyi fedezetét a Széchenyi 2020 program keretében a Magyarország kormánya és az Európai Fejlesztési Alap adja.

Mindhárom intézmény homlokzati nyílászáróit modern, energetikailag korszerű nyílászárókra cserélik, az épületeket hőszigetelik. A rendelő tetején napelemes rendszert építenek ki november végére. A kivitelező a VivaPalazzo Kft.

Július végére befejeződött a Fő utcai bölcsőde felújítása, nyílászárócseréje és vízelvezető rendszerének kialakítása, melyre az önkormányzat 6,5 millió forintot biztosított. Az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban a nyári tisztasági festést augusztus elejére befejezte a BVV Kft.

A nyár elején kezdődött a Pitypang Sportóvoda és a Széchenyi István Általános Iskola főépületének energetikai felújítása. Az óvodában augusztus végére elkészült a nyílászárócsere, a hőszigetelés és homlokzati felújítás. Az általános iskolában a belső munkák többsége befejeződött a tanévkezdésre. A két lépcsőház ablakát szeptember második hétvégéjén cserélik ki. A külső munkákat, az épület hőszigetelését és a homlokzat felújítást október végére fejezik be. A beruházás 177,6 milliós pályázati forrásból, önrész nélkül valósult meg.

Az orvosi rendelőből a védőnők, az orvosi ügyelet, a fogorvosok és a háziorvosok már a nyáron kiköltöztek. Elkészült az új épület terve, s augusztus végén kiírták a közbeszerzést. Az önkormányzat rövidesen megköti a szerződést a legkedvezőbb ajánlatot adó kivitelezővel, s elkezdődhet a felújítás. A KEHOP-pályázat részei, mint a nyílászárócsere, a napelemes rendszer, a hőszigetelés és a homlokzat-felújítás november végére, a többi belső munka 2018. január végére készül el. A beruházás KEHOP-pályázathoz kapcsolódó kivitelezése 38 millió forintos pályázati forrásból valósul meg. Az orvosi rendelő felújításának további részeit, mint a teljes gépészeti-, villamos- és elektromos rendszer átalakítását, a tető felújítását és a belső átépítés 177 millió Ft-os költségét az önkormányzat finanszírozza. Erre az összegre pályázatot nyújtott be az önkormányzat, mely 168,2 millió Ft-os pályázati támogatásra és 8,9 millió Ft-os önrészre oszlik. Amennyiben az önkormányzat megnyeri a pályázatot, úgy az orvosi rendelő teljes egészében pályázati forrásból újul meg.

Az Árpád fejedelem téri új általános iskola építési engedélyezése is megkezdődött, a kérelmet a Nemzeti Sportközpontok, mint építtető nyújtotta be augusztus második felében az érdi építéshatósághoz. Az építési engedélyt remélhetőleg szeptember első felében már megkapja a város a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásra, és elindulhat az építkezés.

Budakeszi önkormányzata pályázatot nyújtott be a nyáron 300 millió forintra, 16 milliós önerő mellett a Pest megyei települések felszíni csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére, vízgazdálkodásuk korszerűsítésére kiírt pályázaton a Patak u., a Kert u. felső szakaszának, az Árnyas u. és a Makkosi út csapadékvíz-elvezetésének kiépítésére.(x)

Vissza