Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új gasztroenterológiai rendelő nyílt

Életmód > Budaörs

2017-08-30


Már nem csak egy, hanem két vizsgálóban fogadja a gasztroenterológiai rendelő Budaörsön a pácienseket. A 25 millió forintos beruházásnak köszönhetően a legmodernebb képalkotó képességekkel rendelkező gasztroenterológiai tornyot és új endoszkópokat szereltek be az új rendelőbe.

Bővül az orvosi csoport is: Rédei Csaba 17 éves kórházi múlttal a háta mögött csatlakozik a csapathoz. Az intézmény a sorban állás jelentős rövidülését várja a beruházástól.


 
„Rédei doktor úr sok pácienst vett át kollégáitól, így a betegek máris érzékelhetik az előjegyzési idő rövidülését” – mondja dr. Gamal Eldin Mohamed, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos igazgatója. A főorvos elmondta, hogy az új rendelőkomplexumban egy időben két orvos tud dolgozni. További előny, hogy a betegek immár kérhetik, hogy ne bódításban, hanem altatásban vizsgálják meg őket, amire eddig nem volt lehetőség. „Ha a páciens ragaszkodott az altatáshoz, eddig más, fizetős intézménybe kellett irányítanunk, mostantól azonban térítés ellenében Budaörsön is megoldható az altatás” – jelzi a főorvos.
 
„Orvosi szempontból a rendelő »egy élmény«, hiszen a legújabb gasztroenterológiai toronnyal és endoszkópokkal van felszerelve.” Ezt már dr. Rédei Csaba belgyógyász, gasztroenterológus mondja, aki májusban csatlakozott kollégáihoz, dr. Balgha Valériához és dr. Molnár Sándorhoz. A szakemberek eddig egy helyiségben, felváltva látták el a pácienseket. Rédei doktor kiemeli, hogy a Fuji gépek képalkotó technológiája eltérő színnel képes megjeleníteni a környezetüktől eltérő tulajdonságokkal rendelkező szövetrészeket, így gyorsan felismerhetővé válnak az elváltozások, egyebek mellett a vastagbélrák megelőző tünetei is.
 
„Az új endoszkópok vékonyak, és rendkívül flexibilisek, így kisebb kellemetlenséget okoznak a pácienseknek” – teszi hozzá dr. Balgha Valéria, az intézmény negyvenéves tapasztalattal rendelkező gasztroenterológusa a fentiekhez. Az Egészségügyi Központ a gyomor- és a vastagbéltükrözésre alkalmas eszközökből is duplikátumot vásárolt, magyarán egyszerre több pácienst is vizsgálhatnak – az orvos szerint így jelentősen csökkenhet a várakozási idő a gasztroenterológiai vizsgálatok esetében.
 
A vastagbélrák a második legtöbb halált okozó daganatos betegség Magyarországon, ami nagy baj, hiszen megfelelően korai időszakban felismerve endoszkópos beavatkozással kiválóan megelőzhető. A rákos sejtek jóindulatú sejtburjánzásból, úgynevezett polipokból fejlődnek ki, amiket az endoszkóppal fel lehet ismerni és el is lehet távolítani – ezért fontos az új képalkotó eszköz alkalmazása. Az orvos szerint az új endoszkópok kitűnően manőverezhetők, így precízebben lehet végrehajtani a polipok eltávolítását. Balgha Valéria ehhez azt teszi hozzá, hogy a készülék rendelkezik úgynevezett polipcsapdával is, ami „megtalálja” a legkisebb levágott szövetdarabot is, ha az esetleg a vastagbél szennyeződéseivel együtt akarna távozni a páciens szervezetéből, így minden szövetdarabot el lehet küldeni vizsgálatra, hogy kiderüljön milyen természetű elváltozásról van szó.
 
„Nincs még egy olyan halálos betegség, ahol az orvos annyira ura lehetne a helyzetnek, ha időben felismerik a bajt, mint a vastagbélrák. 45 év felett ezért mindenkinek ajánlott ötévente megjelennie az endoszkópos vizsgálaton. Akinek a családjában vannak ismert vastagbélrákos megbetegedések, ennél is gyakrabban kellene felkeresnie a rendelést, hogy elvégezzük rajta a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatot” – hívja fel a figyelmet a szűrések fontosságára Rédei Csaba.
 
Rédei doktor szerint a gasztroenterológiában kiemelt jelentősége van a stabil orvos-beteg kapcsolatoknak, hiszen a szakma sok olyan betegséget ismer, ami rendszeres találkozót tesz szükségessé orvos és páciens között. „Minél nagyobb a megértés, az együttműködés a felek között, annál sikeresebb a gyógyítás, illetve a betegségek karbantartása, ezért az ápoló személyzettől is a legnagyobb figyelmességet várjuk el” – mondja az orvos.
 
Az új gasztroenterológiai rendelő kialakítását a Budaörsi Egészségügyi Központ mintegy 25 millió forintos saját erős beruházással valósította meg.

Kapcsolódó cikkeink: Eredményesebb szemműtétek - 2017-07-14


Vissza