Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pest megyei kórházak újulnak meg

Közélet > Pest megye

2017-08-14


Már idén 40 milliárd forintot fordítanak a közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatának rekonstrukciójára - a törökbálinti tüdőgyógyintézetre is -, ami a következő években a kormány további döntései nyomán hétszáz milliárdra is bővülhet Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa szerint.

A régióban – amit jelenleg még Pest megye és a főváros alkot – négymillió ember ellátásáról gondoskodik az egészségügyi hálózat, ennek 24 intézménye újul meg a következő években. A 10 évre tervezett program idei, 40 milliárdos részéről 21,2 milliárdot fordítanak eszközbeszerzésre, orvostechnikai fejlesztésekre. A 40 milliárd másik felét a beruházások megkezdéséhez szükséges tervezésekre, közbeszerzési, engedélyezési eljárásokra fordítják. Miután javarészt 300 milliós összeghatár feletti projektekről van szó, uniós közbeszerzéseket is ki kell majd írni - fűzte hozzá a szakember.

AZ EGÉSZSÉGES BUDAPEST PROGRAM 2017. ÉVI FEJLESZTÉSEI (PEST MEGYE)

A kistarcsai Flór Ferenc Kórházban 1,25 milliárd forintból az orvosi műszer-ellátottságot javítják és informatikai fejlesztéseket hajtanak végre, 718 millióból felújítják a konyhát, elkészítik a járóbeteg rendelőépület terveit, komfortosítják a meglévő épületeket.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház 460 nillió forintot kap központi sterilizáló gép beszerzésére, orvosi műszerek beszerzésére, informatikai fejlesztésekre, s 646 milliót a jelenlegi épület bővítésére, meglévő részleg felújítása, egy új tömb kialakítása, a hotelépület teljes rekonstrukciója. Pavilonok teljes körű felújítása, a konyha és a mosoda építészeti és technológiai felújítására, közműhálózati felújításokra.

A váci Jávorszky Ödön Kórház 200 milliót költhet az orvosi műszer-ellátottság javítására, informatikai fejlesztések, re, 399 milliót új járóbeteg épület tervezésére, építésére, a meglévő épületek hőszigetelésére, árnyékolására, légtechnikai rendszerek cseréjére, átfogó fűtéskorszerűsítésre.

A törökbálinti Tüdőgyógyintézet 420 millióból az orvosi műszer-ellátottságot javíthatja, informatikai fejlesztések költhet. 50  millió forintból a járóbeteg-épülethez kapcsolódó parkoló-belső úthálózatot építi ki. Az összegből még a kastélyépület és az élelmezési épület homlokzati és belső felújítása, komfortosítása, valamint klímarendszer kiépítése és cseréje, rehabilitációs park kialakítása valósulhat meg.

A visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház 200 millióból javítja az orvosi műszer ellátottságot, 141 millióból új diagnosztikai épületszárnyat épít, a régi épületrészben felújítja a konyhát.

Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet szintén 200 millióból az orvosi műszer-ellátottságot javítják, az ápolást és rehabilitációt szolgáló eszközparot újítják meg, informatikai fejlesztéseket hajtanak végre. További 50 millió forintból megújítják és klimatizálják a két telephely épületét.  

A kormány várhatóan júliusban ismét foglalkozik a kérdéssel, majd ősszel újabb kormányhatározatban véglegesítik a projekteket, melyekkel a kórházi és járóbeteg-ellátás régiós uniós források híján elmaradt fejlesztését pótolják. Az ellátó rendszer fejlesztése mellett humánerőforrás programot is terveznek, illetve az egészségügyi oktatás és kutatás területén is fejlesztések várhatók, például a Semmelweis Egyetem a betegellátás fejlesztésével együtt mintegy 90 milliárd forintos keretből szeretné ilyen tevékenységének infrastruktúráját megújítani - mondta a miniszteri biztos. (MTI)

Vissza