Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hétmilliárd forint Pest megyei pályázatokon

Gazdasági rovat > Pest megye

2017-07-05


61 mikro-, kis és középvállalkozás nyert összesen 3 milliárd forintot telephely-fejlesztésre és 53 önkormányzat 4 milliárdot belterületi utak gazdaságfejlesztő felújítására, köztük Remeteszőlős, Zsámbék, Nagykovácsi, Budaörs és Budakeszi. A megyét célzottan fejlesztő első két kiírásra annyi igény érkezett, hogy a keretet a minisztérium 2 milliárd forinttal megemelte.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: Magyarország Kormánya kiemelt ügyként kezeli a Pest megyei vállalkozások megerősítését, versenyképességük növelését, fontosnak tartja, hogy olyan pénzügyi támogatási lehetőségek legyenek elérhetőek számukra is, mint a hasonló fejlettségi szintű megyék vállalkozásai számára.

A 2016-2021 között e célra a hazai költségvetésből biztosított 80 milliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati rendszerben, Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel, oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítsa a Pest megyei értékteremtő fejlesztések eredményes megvalósítását, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a Pest megyei családok, polgárok jólétének növeléséhez. Alapvető cél a források kihelyezésénél, hogy azok 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

A program első két felhívása 2016 decemberében jelent meg és óriási érdeklődés kísérte: 61 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára és bővítésére összesen 3 milliárd forintot. Az eredetileg 1,4 milliárd forintos támogatási keretösszegre összesen 132 pályázat érkezett be 6,5 milliárdos igénnyel, azaz ezzel a pályázati felhívással kapcsolatban több mint négyszeres túligénylés történt. A nagy érdeklődésre tekintettel a szaktárca 1,5 milliárd forinttal emelte meg a keretet, így az összesen 3 milliárd forint megemelt támogatással 61 vállalkozás kap lehetőséget Pest megye területén meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára, bővítésére, a nem megfelelő telephelyek kiváltására, összesen 35 229 m2 alapterületű felépítmény korszerűsítésével, 114 340 m2 alapterületű felépítmény létrehozásával. A fejlesztések eredményeként 201 új munkahely jön létre. A korszerű infrastruktúrával felszerelt telephelyek kialakítása hozzájárul a vállalkozások versenyképességéhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez.

A belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 53 települési önkormányzat nyert el összesen 4 milliárd forintot. A felhívásra 147 pályázat érkezett, összesen 12,7 Mrd Ft támogatási igénnyel, ami háromszoros túligénylést jelent az útfejlesztés vonatkozásában. Az NGM az eredeti 3,5 milliárd forintos támogatási keretet itt is megemelte, további fél milliárd forint biztosításával.

A támogatásból az önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítését, felújítását és korszerűsítését valósíthatják meg, ezzel is javítva a helyi munkába járás körülményeit és a helyi gazdálkodó szervezetek működési feltételeit, a munkahelyek és közszolgáltatások jobb elérését. Az egyes Pest megyei települési önkormányzatok 20-150 millió forintot nyertek el. A támogatás eredményeként 53 települési önkormányzat területén javul a belterületi utak állapota: összesen 14 200 m szilárd burkolattal újonnan ellátott önkormányzati tulajdonban lévő belterületi út megépítésére, valamint 48 420 m önkormányzati tulajdonban lévő belterületi út felújítására nyílik lehetőség.

Remeteszőlős 29 millió forintot költhet a település fő forgalmát elvezető, gyűjtőútként használt Vénusz utca elavult burkolatának és csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítására. Zsámbék a városközpont rekonstrukciójának C-ütemére (Szent István tér) 150 millió forintot kapott. Budaörs 65 millió forintból meglévő szilárd burkolatú önkormányzati belterületi utakat újíthat fel, míg Budakeszi 150 millió forintot költhet a Kossuth Lajos utca - az Erdő utca és a Virágvölgy utca közötti szakasz útburkolatának és csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítására, a Szél utca és a Munkácsy Mihály utca csomópontjának ív- és magassági korrekciójára, a Reviczky utca szilárd burkolatának és csapadékvíz-elvezetésének megépítésére. Nagykovácsi 149,7 millió forintot nyert a Rákóczi utca, mint települési gyűjtőút felújítására. 150 millió forintnál többet egy nyertes sem kapott. Budakeszi Zsámbék mellett csak Szentendre, Pomáz és Szigetszentmiklós jutott ekkora összeghez.

Az államtitkár emlékeztetett: Pest megye jelenleg a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz (KMR) tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít - Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt - , és ennek következtében az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. A kormány ennek ellensúlyozása érdekében döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Vissza