Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Jó-e a hulladékgyűjtő udvar egy településen?

Olvasói levelek

2016-11-11


Egy Németországból hazatelepült olvasónk szerkesztőségünkhöz fordult egy budakeszi hulladékudvar létrehozásának lehetőségét keresve. A környező települések többsége olyan szolgáltatóval szerződött, amelyik a kommunális hulladék mellett a szelektíven gyűjtött hulladékot is – többnyire házhoz menő szolgáltatással – elszállítja. Mire jó hát egy hulladékudvar?

Olvasónk, amikor ingatlanának rendbetételébe kezdett, számos megoldhatatlan problémával szembesült. Szomszédjainál, barátainál, ismerőseinél keresve a megoldást kiderült, hogy ők is hasonló gondokkal küzdenek. Hová tehetők pl. az ágak, gallyak, ha annál több, hogy méteres darabokban kötegelje az ember, de annál kevesebb, hogy három köbméteres konténert rendeljen az elszállítására, a konténer borsos áráról nem is beszélve? A szelektív műanyaggyűjtéssel csak a hőre lágyuló műanyagot gyűjtik (PET-palack kupak nélkül, tejfölös pohár, háztartási flakon, tiszta fólia, tiszta műanyag szatyor), de a hőre keményedő műanyagokat, mint pl. a kupakok, a törött vödrök, lavórok, gyerekkádakat és hasonlók, ezeket nem. Mi legyen a sorsa egy háztartásban kis mennyiségben képződött építési hulladéknak, mint pl. egy lecserélt törött mosdó vagy WC-csésze, vagy egy fürdőszoba átcsempézésével keletkezett halom, hogy ne az erdőszélen vagy az út menti bokrok alján találkozzunk velük? Érdemes-e a köztereken és a lakosság beszolgáltatta zöldhulladékot központilag komposztálni, majd értékesíteni? Ugyanígy a fahulladékot ledarálni és értékesíteni fűtésre, talajtakarásra, vagy éppen komposztként?

A lakossági hulladékudvarok a háztartásokban keletkező nem veszélyes és veszélyes hulladékok elkülönített gyűjtésére szolgálnak. A lakosságnak itt korlátozott mennyiségben lehetősége van a nem veszélyes hulladékokból és a települési hulladéktól eltérő egyéb hulladékok (lom-, elektronikai, építési-bontási, zöld-, gumi-, fémhulladékok) leadására. A kérdéskört szeretnénk körbejárni, minden részletére kiterjedően.

Ehhez várjuk észrevételeiket, ötleteiket, tanácsaikat a szerkesztoseg@budakornyekiiranytu.hu elektronikus levélcímen.

Koós Hutás Katalin

Vissza