Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Telkiben készül a magyar labdarúgás eddigi legnagyobb méretű beruházása

Sporthírek > Telki

2007-04-14


A jelenlegi tervek szerint már jövő tavaszra elkészülhet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) világszínvonalú technikai centruma – a korábbi megszokott szóhasználat szerint: edzőtábora. A tízmillió euro (két és fél milliárd forint) értékű komplexum alapkőletétele április 12-én volt Telkiben.

Az ünnepélyes alapkőletételen megjelent Kisteleki István, az MLSZ elnöke, Eva Pasquier, a FIFA Európai Fejlesztésekért felelős menedzsere, Mathieu Sprengers, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja, a Holland Labdarúgó Szövetség elnöke, Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, Danóczy Balázs, Telki polgármestere, Scheer Sándor, az MLSZ elnökségi tagja, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat 49-szeres válogatott tagja, Andreas Kuhn, az UEFA fejlesztési programok vezetője, Szécsi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Szabó Imre, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Nyilasi Tibor, hetvenszeres válogatott labdarúgó.

A telki önkormányzat által barátságosan kedvezményes áron az MLSZ rendelkezésére bocsátott, a temető feletti területen négy nagypálya kialakítására kerül sor. Ebből egyik a legkorszerűbb műfű-fűkeverékes, egy negyedik generációs műfüves, kettő hagyományos füves talajú lesz. Az elsőt akár kisebb jelentőségű mérkőzések nyilvánosság előtti megrendezésére is alkalmassá teszik, mivel a pályát kétezer néző befogadására alkalmas lelátó övezi majd, megfelelő világító berendezésekkel.
A nagypályák mellett egy strandfutballpálya és egy futsalmérkőzések, s további teremsportok lebonyolítására szolgáló, ötszáz néző befogadására alkalmas sportcsarnok, számos erősítő, kondicionáló és rekreációs terem, korszerűen felszerelt orvosi rendelő a Sportkórházzal közös működtetésben, egy futópálya, egy nagy és két kisebb konferenciaterem, hatvannyolc szobás, négycsillagos hotel, százhúsz fős kapacitású konyha és étterem is létesül. Ez a technikai bázis ad otthont az MLSZ irattárának, felszerelésraktárának, de a dokumentációs és informatikai központjának is.

A beruházás finanszírozása a Nemzetközi és Európai Labdarúgó Szövetség (FIFA, UEFA) jelentős támogatásával és banki források bevonásával történik. Ami a későbbi, fenntartási, üzemeltetési és fejlesztési költségeket illeti: üzleti alapú edzőtáborokra, konferenciákra, sporteseményekre bérbe adva a befolyt bevételből tervezik fedezni, de sor kerülhet névadó szponzor bevonására is.


Vissza