Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi Budaörssel társul Pilisvörösvár helyett

Közélet > Budakeszi

2007-04-03


A képviselő-testületeknek minden önkormányzati ciklusban egyszer lehetősége van más önkormányzati társulásba átlépni, de erről döntenie a megválasztásától számított hat hónapon belül kell.  Budakeszi döntött. Amennyiben a döntést az illetékes régiós tanácsok és az országgyűlés is jóváhagyja, az új tagság 2008. január 1-jétől hatályos.

A Budaörsi kistérségből bejelentette kiválását Érd, Százhalombatta, Diósd és Tárnok, amelyek a lakosság létszámát tekintve (94 600 fő) akár önálló kistérséget is alakíthatnak, mivel a törvény által szabályozott határvonal hatvanezer fő. Budaörs viszont a kistérségéből megmaradt Törökbálinttal, Sóskúttal, Biatorbággyal, Pusztazámorral és Herceghalommal együtt csak 54 ezer lakossal rendelkezik, ami kistérséget alkotni kevés. Budaörs ezért a Zsámbéki-medence településeinek, így főként Budakeszinek az átcsábításába kezdett. Budakeszin a lehetőség nagy vitát kavart a testületben, elsősorban az egyes politikai pártok képviselői között. Budakeszi jelenleg a Pilis-buda-Zsámbék kistérségi társuláshoz tartozik a Zsámbéki-medence településeivel együtt (18 település közel 87 ezer lakossal: Pilisvörösvár, Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Telki, Tök, Üröm, Zsámbék.) Abban mindenki egyetértett, hogy a Zsámbéki-medence településeinek a szétszakítását nem szabad engedni. Számos érvet vonultattak fel a képviselők – pro és kontra – álláspontjuk támogatására.

A budaörsi csatlakozás mellett érvelők a gazdasági húzóerőt, a már készen álló, pályázható projektekbe való bekapcsolódás lehetőségét, a közeli szomszédságot, a jó közlekedést, a közös vízgyűjtőterületet, a kötött pályás elővárosi vasútvonal kiépítésének és Budakeszi számára egy mikro kistérségi központi szerep lehetőségét emelték ki. A Pilis-Buda-Zsámbék kistérségi társulásban Budakeszi jelenleg a HÍD Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat révén gyermekjóléti és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás vonatkozásában szociális alközpont csupán. Az építéshatósági alközponti szerepet még nem kapta meg. Oktatási alközpont a két gimnáziummal és ezer gyermeket oktató általános iskolával rendelkező Budakeszivel szemben pedig Telki lett.

A budaörsi csatlakozás ellen érvelők a központosítás veszélyétől féltik Budakeszit. Ha Érd és Százhalombatta mégsem tud kiválni, akkor egy mamuttársulás perifériájára kerülhetünk. Budaörs esetleg megszüntetheti a rendőrőrsünket, és egy nap arra ébredhetünk, hogy az orvosi ügyelet is Budaörsről érkezik. A közelséget és a jó közlekedést nem tekintik előnynek, hiszen Budapestre is jó a közlekedésünk és akár gyalog is átsétálhatunk a hegyen, mégsem akarunk közös kistérség lenni a fővárossal. Társulási partnereket a közös fejlődési irányvonal, a közös jövőkép alapján kell választani, márpedig Budaörs fejlődési irányvonala nem a Zsámbéki-medence településeinek sajátja, s Budakeszi számára sem elfogadható.
A döntésnél végül minden érvnél nagyobb súllyal esett latba Budakeszi számára az a hír, hogy a szomszédos települések, Páty, Telki és Budajenő testülete eldöntötte, hogy Budaörshöz csatlakozik, miközben Zsámbék és Tök Pilisvörösvárnál maradna, Perbál pedig azt tenné, ami a Zsámbéki-medencét egyben tartja. A végszavazáson tíz igen szavazattal és hat tartózkodással budakeszi a budaörsi kistérség mellett döntött.

Koós Hutás Katalin


Vissza