Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Kitelepítés Emléknapja

Múltunk tanúi > Budakeszi

2007-04-03


Március 19.-ét Budakeszi a német nemzetiségű lakosság kitelepítésének emléknapjává nyilvánította. A 61. évfordulón a polgármesteri hivatal falán elhelyezett, de Ponte József munkáját megörökítő emléktáblánál hajtottak fejet az elűzöttek emlékének.

„Városunk lakosságának közel 90%-át kitelepítették. Sajnos azok száma, aki a kitelepítést, ezt a borzasztó időszakot túlélték, egyre kevesebb. Nem szabad ezt a tragikus eseményt elfelejtenünk, gyermekeinknek, unokáinknak el kell mondanunk, hogy ne merüljön a feledés homályába az az igazságtalanság, ami az itt élő emberekkel történt.  Nagyon fontos, hogy a mai gyerekek megismerjék a német nyelvet, a magyarországi németek kultúráját kétnyelvű polgárként történelmét és megőrizzék nemzetiségi identitástudatukat.”- hangsúlyozta ünnepi beszédében Kóthyné Herceg Mária, a Budakeszi Német Önkormányzat elnöke. Fontos, hogy mindezt félelem nélkül és öntudattal tegyék, hiszen a 250 ezresre becsült kisebbségből mindössze hatvan-hetven ezren regisztráltatták csak magukat a kisebbségi választáson.
 A Széchenyi István Általános Iskolában, ahol német nemzetiségi tagozat működik „Ismerkedjünk a múlttal a jelen tükrében” címmel fotókiállítást rendeztek, melyet Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és dr. Bardócz-Tódor András, az iskola igazgatója nyitott meg. A Magyar Művelődési Intézet (MMI) 2006 őszén fotópályázatot írt ki a Magyarországon élő nemzetiségek épített kulturális örökségének bemutatására. A beküldött pályamunkákból decemberben a Kisebbségek Napján a MMI fotókiállítást is rendezett és a legjobb munkákból albumot jelentetett meg Nemzetiségeink képekben címmel, ahol a budakeszi általános iskola tanulóinak, Hidas Bence, Juhász Orsolya, Mayer Lili, Tóth Éva Zsuzsanna és Weiler Gina képei is megjelentek. A fotópályázatot és a kiállítást előkészítő munkáért a német önkormányzat elnöke köszönetet mondott Zólyomi Beáta, német nyelvet oktató pedagógusnak.
Március 24-én gyertyafényes misével adóztak az itthon maradottak elszakított családtagjaik, barátaik, ismerőseik, szomszédaik emlékének. A háromszázhuszonöt gyertyával és a svábok jelképes esküvőkön is használatos virágával, az enciánkék szalaggal átkötött rozmaringgal feldíszített plébániatemplomban Filó Kristóf plébános celebrálta a misét. Beszédében megemlékezett azoknak az embereknek a tragédiájáról, akiknek mindazt itt kellett hagyniuk, amit őseikkel 250 év alatt felépítettek azokon a földeken, amiket nem ingyen kaptak, hanem megváltottak. Azt hittük, hogy ilyen többé nem fordulhat elő, de látjuk, hogy a világ sok pontján újra és újra elkövetik ugyanazokat a bűnöket. A templom díszítése Dobos Lászlóné, Szendeff Kristófné és Nádházi Lajosné munkáját dícséri. Az oltár sarkában idén is meggyújtották azt a gyertyát, amit a kitelepített németek közössége, a Budakesser Gemeinschaft hozott ajándékba tavaly a 60. évfordulóra az itthonmaradottaknak.

Koós Hutás Katalin

Fotók honlapunk Képgalériájában


Vissza