Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Jálics Gyula

Kultúra > Budakeszi

2016-09-05


Hosszú betegség után augusztus 1-jén budakeszi otthonában elhunyt Jálics Gyula képzőművész. Telkiben akvarelljeit, faszobrait Budakeszin is bemutatta. Illusztrálta a szintén Budakeszin élő ismeretterjesztő újságró, Greguss Ferenc Tudományos csillagszóró című kötetét is. A képzőművészetet nem megélhetési forrásnak, hanem örömszerzésnek tekintette.

Érettségi után az Athenaeum Nyomdában litográfiát tanult és néhány évig síknyomó-rajzolóként dolgozott. A Török Pál utcai „kisképző” esti tagozatán kiváló grafikus tanárai voltak. De végül sosem volt főfoglalkozású képzőművész. Szakmai pályafutása során kirakatrendező, kiállítás rendező, dekoratőr volt hosszú ideig. Utolsó fix állása a Malév Dekor Stúdió volt a nyolcvanas évek közepéig, ahol a stúdió grafikai vezetője is volt. Dolgozott a Bábszínházban, ahol mesterének tekintette Országh Lili festőművészt és az élete utolsó szakaszában Nagykovácsiban élő Koós Iván Kossuth-díjas báb- és díszlettervező művészt, akit atyai jó barátjának és buzdítójának tudhatott. Mindig is követendő példa volt számára a szobrászok közül Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor munkássága, és örök mítosz a horvát Ivan Mestrovic. Szabadúszó könyvillusztrátorként és antik bútorrestaurátorként is dolgozott. Közben festett és faragott. Mindig csak annyit, amennyit jónak látott, és amikor éppen vonzódott egy számára érdekes téma megjelenítéséhez. A képzőművészetet nem tekintette megélhetési forrásnak, hanem örömszerzésnek, magának és talán másoknak is.

Kisfiú korától mindig rajzolt lovakat. Későbbi kiállításainak egyik témája éppenséggel a ló volt.  Lovas festményeit többek között Nagycenken, a  Széchenyi Kastély Lovardájában állították ki. Szerepeltek kiállításon lovai Budapesten a Kerepesi úti Lóversenypálya Nemzetközi Díjugrató versenyén, Sóskúton egy Lovas viadalon és Telkiben a Bader-Magyar Házban. Ott ifjúkori jó barátja, az időközben Budaörsön letelepedett költő-író-rendező Urbán Gyula nyitotta meg a tárlatát, akárcsak Hidegkúton, a Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol fafaragásait mutatták be. Volt kiállítása a Budai Várban a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, „Sopron, a leghűségesebb város” címmel. Sopronban is szerepeltek ezek a festmények. Több helyen állította ki a mediterrán világ ihlette műveit, valamint tánc témájú képeit, amelyeket egyebek közt a Nemzeti Táncszínházban és a Thália Színházban láthatott a közönség. A közelmúltban „Az én panoptikumom” címmel a huszadik század híres és hírhedt személyiségeiről készített grafikai tablóit a Fonó Budai Zeneház fogadta be.

2007-ben sikerült elszakadni a nagyvárostól. Feleségével otthonra leltek Budakeszi-Nagyszénászugban, ahogyan a művész fogalmazott: a béke és megnyugvás szigetén. Fafaragásait Budakeszin is bemutatta, az Erkel Ferenc Művelődési Házban. E tárlat megnyitóján készült felvételünk Jálics Gyuláról.
Még volt sok ötlete, terve. Nehezen fogadta el, hogy az idővel lassan elfogy az ember ereje. Augusztus 1-én nagyszénászugi otthonukban álmában érte a halál.

Kapcsolódó cikkeink:
„s mert bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, de emberré a ló.” (Jókai) - kiállítás Telkiben - 2008-12-04
Greguss Ferenc: Tudományos csillagszóró - 2013-12-16


Vissza