Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új szakaszába lép a pátyi templom építése

Építészet > Páty

2016-08-03


Év végéig kívülről elnyerheti végső formáját a 2006 óta épülő Szent II. János Pál templom, plébánia és közösségi ház, mely egyszerre foglal magában liturgikus és közösségi tereket, plébániahivatalt és paplakot. Lapunkat dr. Kővágó István, a pátyi római katolikus egyházközségének jegyzője tájékoztatta.

A többfunkciós épület építése az elmúlt tíz évben sosem áll le, intenzitása mindvégig a plébánia anyagi lehetőségei szerint változott. A hívek segítő szándékú munkájának, adományainak,  a székesfehérvári egyházmegye - anyagi tehetségétől függő - évenkénti támogatásának (céltámogatások, egyházmegyei gyűjtések) és a 2011 óta minden évben kért és elnyert állami támogatásnak köszönhetően sikerült idáig eljutni. Köszönet illeti ezért a híveket, a támogató magánszemélyeket, a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatalt és személyesen is Spányi Antal megyéspüspököt és Dózsa István egyházmegyei vagyonkezelő atyát, valamint az EMMI Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt a nyújtott anyagi támogatásért.

A birtokbavétel óta az új templomot látogató hívek száma örvendetesen gyarapszik, az épületet hittancsoportok és liturgikus közösségek egyaránt használják. Otthont ad az épület a Pátyi Szent II. János Pál Karitász Csoport működésének, valamint a templom a Regnum Marianum közösségének térségi központja lett.

Ez az év ajándékot tartogat a templomba járóknak, hiszen az Emberi erőforrás Támogatáskezelő együttes támogatást nyújtott a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatalnak a székesfehérvári bazilika és a pátyi templom javára. Meghívásos közbeszerzés keretében így, mintegy 40 millió forintból elnyerheti végső formáját a templom udvara és főbejárata, valamint épített kerítése. A mellékelt felvételek még a jelenlegi állapotot mutatják. Megoldódik a csapadékvíz elvezetés problémája, hiszen az épület körül körben bazaltzúzalék sáv létesül, hogy a felverődő sár ne érje az épület burkolatát. Térkő kerül az udvar és a bejárat mellett a plébánia bejáratára, valamint a garázslejáratra is. Végre eltűnhet az ideiglenes drótkerítés és a templom főbejáratát a közterülettel az idén elkészülő alacsony kovácsoltvas kerítés kapuja köti majd össze. Az udvar nem térkövezett részét feltöltik, majd füvesítik. Az épületben elkészül majd a földszinti, az emeleti kerengő és az odavezető lépcsők térburkolata is. A templomtér mészkő burkolata, a világítástechnika, valamint a templomtér bútorzata és a kórus fa burkolata csak egy következő fázisban kerülhet sorra.

Páty önkormányzatának támogatásaként idén a református és a katolikus gyülekezet is öt-ötmillió forintos céltámogatást kap, melyet a római katolikus plébánia parkolóhelyek kialakítására fordít. A tervezés szeptember elején zárul le.

A tervezett külső építészeti munkák nagy része remélhetőleg elkészül a Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy vezényelte Vox Caelestis Vegyeskar december 10-i, adventi koncertjéig.

fotók: gesztenyeFotó, Novinszki Tamás, Schumiczky András


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg