Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mórocz Zsolt az idei Nagy Gáspár-díjas

Kultúra > Budakeszi

2016-05-19


A Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat 2014-ben hozták létre, hogy évente egyszer a Kossuth-díjas költő születésnapjához, május 4-hez egy olyan alkotót részesíthessenek elismerésben, aki Nagy Gáspár költői és közéleti munkásságának szelleméhez is kapcsolódó, kiemelkedő irodalmi, művészi értéket teremtett.

A díjat olyan személy kaphatja – állampolgárságától függetlenül –, aki szakmai, művészi, alkotói tevékenységével képviseli, felmutatja és gyarapítja a magyar kultúra irodalmi, művészeti értékeit.

A Nagy Gáspát Irodalmi és Művészeti Díjat 2016-ban a Kőszegen élő Mórocz Zsolt esszéíró kapta. A díjat Monostori Imre, a kuratórium elnöke, irodalomtörténész adta át a költő bérbaltavári, emlékházzá alakított szülőházában megrendezett ünnepségen. Mórocz Zsoltot Papp Endre kurátor, a Hitel felelős szerkesztője méltatta. „A móroczi írásmű mindenekelőtt kihívó: kiszámíthatatlan, formabontó, gyakran zavarba ejtőn tiszteletlen, metszően okos, olykor nyers, alkuképtelen és keményfejűen büszke. Egyszerre könnyed, elegáns, szellemes, szórakoztató és tájékozott, olvasott, elmélyült, szakmailag pontos, emelkedett és ironikus. (…) Keresi az ütközést a hamisnak érzett tekintéllyel, a hivatali pozícióból diktálttal szemben legalábbis bizalmatlan. Ösztöne azt súgja, körömszakadtáig védje személyes szellemi függetlenségét. Nos, ez az arisztokratikus vonás gondolkodói portréján: a szellem szolgálója kényes szuverenitására. Az önálló gondolat feladhatatlan igénye.”

A díj kuratóriumában a Nagy Gáspár Alapítvány nevében Monostori Imre és Nagy Gábor alapítványi kurátorok, Budakeszi önkormányzata küldöttjeként Ádám Éva, a budakeszi Nagy Gáspár Városi Könyvtár igazgatója, a Hitel folyóirat részéről Papp Endre felelős szerkesztő, Pannonhalma önkormányzata delegáltjaként Kovács Szabolcs jegyző, Vasvár önkormányzatától Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója és Szabó Márta, a Kossuth-díjas költő felesége döntött a díjazott személyéről.

Az alapítás évében, 2014-ben a díj kuratóriuma Falusi Márton költő, esszéírónak, 2015-ben a Dunaszerdahelyen élő Tóth László költő, író, művelődéstörténésznek ítélte a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat.

Kapcsolódó cikkünk:Nagy Gáspár-díjátadó - 2015-06-15


Vissza