Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Alapkőletétel Törökbálinton

Gazdasági rovat > Pest megye

2016-03-17


950 milliós beruházással onko-pulmonológiai, járóbeteg-, diagnosztikai és prevenciós központ épül a törökbálinti tüdő-gyógyintézetben, ahol tüdőbetegek és több ezer Pest megyei lakos járóbetegellátása működik majd a mai kor igényeinek megfelelően. Az ünnepélyes alapkőletételre március 16-án került sor Törökbálinton.

Antal Gabriella főigazgató a rendezvényen kiemelte: a mintegy 1 millió 200 ezer lakos közül a tüdőbetegek, valamint mintegy 80 ezer ember általános szakorvosi ellátását vállaló törökbálinti kórház onkopulmonológiai, járóbeteg-ellátó, diagnosztikai és prevenciós központjának épülete 950 millió forintból valósul meg 1400 négyzetméteren és három szinten. Az új épületnek köszönhetően a kórház valamennyi - a tüdőgyógyászaton kívül például szemészet, gégészet, neurológia, reumatológia, kardiológia - járóbeteg-szakrendelése kerül így egy helyre és korszerű infrastrukturális feltételek közé.

A központban a korszerű járóbeteg-ellátás mellett speciális tüdőgondozói, szakambulanciai, gyermekpulmonológiai ellátást, daganatos betegek kúraszerű ellátását végzik, de hangsúlyt kívánnak helyezni a tüdőbetegségek megelőzésére is. Az épületben 14 modern kétágyas kórterem is helyet kap - tette hozzá, hangsúlyozva azt is, hogy nem fekvő-, hanem járóbetegként kívánnak minél több embert ellátni.

A korszerűsítés jegyében CT-készüléket is szeretnének vásárolni, hogy - új elemként - helyben lehessen ilyen vizsgálatokat elvégezni - közölte a szakember. Antal Gabriella megjegyezte: ennek megvalósítása 140 millió forintba kerül, és nagy örömükre szolgálna - mert gyorsítaná a beruházást -, ha Pest megye és települései lehetőségük szerint támogatnák ezt.

A főigazgató szólt arról is, az előző kórházvezetés és a korábbi fenntartó Pest Megyei Önkormányzat előrelátó, stratégiai gondolkodásának is köszönhető, hogy saját forrásból tudnak korszerűsíteni. Ez talán valóban példa nélküli - idézte fel Mészáros Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyettes államtitkárának az eseményen elhangzott szavait, miszerint követendő és példaértékű a törökbálinti intézmény lépése.

Az építkezés megvalósítását 3 évre tervezték, de ha sikerül pluszforráshoz jutniuk, például a CT-készülék megvásárlására, akár másfél éven belül szolgálhatja a lakosokat az új centrum - fűzte hozzá a főigazgató.

A rendezvényen részt vett dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Szűcs Lajos, Pest megye minszteri biztosaés Elek Sándor, Törökbálint polgármestere. (MTI/Iránytű/Törökbálinti Tüdőgyógyintézet)


Vissza