Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kápolnaépítők kerestetnek!

Építészet > Telki

2015-10-15


Telki és Budajenő között, a régi pátyi úton (a Hilltopra vezető út közelében) áll egy kis kápolnarom. A kápolna a XIX. században épülhetett, akkoriban frekventált helyen, és sokáig kedvelt majálisozó helye volt a jeneieknek és a telkieknek. Az épület helyreállítása a hétvégén kezdődik: önkéntes segítőket várnak a kőműves mellé.

Az épület a II. világháború során megsérült, és már nem állították helyre, sőt a környéket egy idő után szemétlerakóként kezdték használni. Kb. egy évtizede a telki önkormányzat lezárta a szemétlerakót, a környezet állapota sokat javult, a kápolnarom pedig az akácbozótban várta a jobb napokat.

2014-ben uniós pénzből elvégezték az egykori lerakó környezetvédelmi rekultivációját. A terület most kicsit mesterséges, holdbéli, remélhetőleg a növényzet megerősödése javít majd a látványon. A munkagépek a telki önkormányzat kérésére megkímélték a romot, mert lakossági kezdeményezés indult a kápolna helyreállítására.

2014 nyarán a két falu civil szervezetei, az önkormányzatok és az egyházközség támogatásával megindult a gyűjtés, és a kisebb-nagyobb lakossági befizetésekből néhány hét alatt összegyűlt 500 ezer Ft, majd kaptunk egy 700 ezer Ft-os céges adományt is. Az építkezés ennek ellenére nem kezdődhetett el, mert a nyári esők hatására leomlott a kápolna előtti meredek rézsű. A rézsű megerősítése szeptember elejére megtörtént, a következő hetekben ezért igyekszünk tető alá hozni az épületet. A kivitelezésre kiváló szakembereket sikerült megnyernünk, akiknek műemléki felújításban is van tapasztalatuk.

Október 17-én és 18-án (tehát hétvégén) dolgozik a kőműves. Mellé keresünk most mindkét napra önkéntes segítőket. Kérem, hogy aki el tud vállalni egy-egy fél műszakot, feltétlenül keressen!

0620-321-9707 vagy bellone@t-online.hu

üdvözlettel a szervezők nevében: Bellon Erika (KoKuKK Egyesület)

Kapcsolódó cikkünk: Összefogás a kápolnáért - 2014-08-27


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg