Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Pál utcai fiúk az olasz szíveket is megdobogtatják

Kultúra

2005-06-01


A Budakeszi Református Énekkar 2005. április 23-26. között látta vendégül a torinói Incontrocanto énekkart. A vendéglátás a tavaly júniusi torinói látogatásunk viszonzása volt.Az első nap délelőttjén Budakeszin megismertettük az olasz kórust városunk történelmével, hagyományaival és az ezekről tanúskodó emlékekkel: a romkerttel, a katolikus templommal, a régi iskolaépülettel, a jellegzetes sváb településszerkezettel és lakóház-típusokkal, valamint a református templommal, néhány szép villával és a Kálváriával).

Aznap este a református templom adott otthont az érdekes szerkesztésű koncertprogramnak, melynek első részében az Incontrocanto énekkar Giulio Roberti olasz szerző miséjét adta elő, majd pedig az Ave verum corpus imatémának különböző zenei korszakokban való feldolgozásait énekelték.

Másnap a budai várral ismertettük meg vendégeinket, este pedig e vendégség legnagyobb várakozással övezett programja következett: a közös próba, majd a közös fellépés a katolikus templomban Gabriel Fauré Requiem című művének előadásával, II. János Pál emlékének ajánlva. A művet az olasz kórus karnagya, Pietro Mussino vezényelte. A Requiem sikeres előadásához - nélkülözhetetlen munkájáért - köszönettel tartozunk Zákányi Zsolt karnagy úrnak, aki a budakeszi énekkarnak megtanította a művet; Pető László orgonaművésznek, Dóri Eszternek és Mokán Lászlónak, a Nemzeti Énekkar művészeinek a szólóéneklésért.

Az utolsó napon olasz barátainkat „szabadjára eresztettük”: maguk ismerkedtek meg Budapest belvárosával, nevezetességeivel (elgondolkodtató, hogy sokan közülük a Pál utcát és a Füvészkertet kívánták felkeresni, mert kedves gyerekkori olvasmányaik közé tartozott Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regénye).

Estére a Szent László ház udvarán bográcsgulyással és gyönyörű magyar népdalokkal vendégeltük meg olasz barátainkat. Mindkettőt nagy sikerrel.

A látogatás szervezésekor nagyon sok segítséget kaptunk a vendéglátással kapcsolatos teendőkhöz. Ezúton szeretnénk megköszönni először is a Budakeszi Református Énekkar tagjainak és családjuknak a sok-sok segítséget, köszönet illeti továbbá:

– Merétey Sándor nagytiszteletű urat a szervezésben és a lebonyolításban nyújtott segítségéért,

– a Református Egyház Zsinati Irodáját a rendelkezésünkre bocsátott kisbuszért,

– Takács Lászlót és Cziffra Zsuzsát a rendelkezésünkre bocsátott asztalokért,

– Kabai Józsefné Juditot és Fodor Józsefné Júliát a szeretetvendégséghez nyújtott segítségéért,

– Kemény Mónikát és a többi katolikus asszony-testvérünket a finom süteményekért,

– Horváth Ágnest az olasz tolmácsolásban, városnézésben nyújtott segítségéért,

– Balczó Andrást az olasz kórus egy részének a repülőtérre szállításáért,

– Danhauser Zoltánt, a Rojtos együttest, Bednárik Júlia és Szani Zsolt táncosokat a nagysikerű táncházért,

– Bayer Bálintot, a Szent László ház gondnokát, a Tarkabarka-Kunterbunt óvoda vezetőjét és munkatársait és az Erkel Ferenc Művelődési Ház munkatársait.

Marosi Zsuzsa


Vissza