Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A nagykovácsi Színjáték Stúdió

Kultúra > Nagykovácsi

2007-01-23


Oberfrank Pál és Juhász Róza színművész házaspár aktív közéleti tevékenységükkel  már letették névjegyüket Nagykovácsiban. Oberfrank Pál nevéhez kötődik többek között a Nagykovácsi Alkotó Művészek Egyesületének számos rendezvénye is, amelynek jelenleg elnöki tisztét is ellátja. Felesége, Juhász Róza tavaly a helyi lelkes amatőr színészekkel hatalmas sikerrel vitte színre G.B. Shaw Szent Johanna című darabját. Most egy újabb kezdeményezéssel rukkoltak elő: Színjáték Stúdiót nyitottak.

- J.R. A rendezvényeknek, előadásoknak hamar elterjed a híre, ha sikert és tetszést aratnak. Főként ez indított bennünket a Stúdió meghirdetésére, mégpedig azzal a céllal, hogy a teenager korosztályból, akiknek kedvük és energiájuk van, belekóstoljanak a színjátszás világába. Meggyőződésünk szerint ennek a magánéletükben is rengeteg pozitív hozadéka lesz: bátrabban, magabiztosabban fognak megnyilvánulni. E foglalkozások közösségformáló erejét a Szent Johanna előadásai során már megtapasztalhattunk.
-  O.P. Korábban már tanítottunk a Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskolában, ennek eredménye volt a Légy jó mindhalálig előadása, amire sokan emlékeznek még. Mostani kezdeményezésünkkel ismét a művészeti iskolára gondoltunk, de sajnos a pénzügyi támogatások jelentős megvonása az utóbbi időben már sokszor a működőképességet is komolyan veszélyeztetik. Hihetetlen élmény ugyanis meglátni egy színdarab előadása során, hogy a fiatalok miként gondolkodnak a világról és annak dolgairól. Gondoljunk csak bele, a mai fiatalok hihetetlen komfortban nőnek fel, ugyanakkor hatalmas lelki teherrel lépnek be egy olyan világba, ami tele van mindenféle fenyegetettséggel, kezdve a csonka családoktól a globális felmelegedésen és a madárinfluenzán át a terrorizmusig. Korunk problémái mind arra inspirálnak bennünket, hogy ezekre a művészet nyelvén találjuk meg a válasz. Így lehet kialakítani egy olyan közösséget, ami túlmutat mindezen. Egyrészt segít a feszültségek levezetésében, másrészt örök életre szóló élményt nyújt számukra. Azt mondhatjuk, hogy a mi felelősségünk, és a mai értelmiség felelőssége a fiataloknak szóló iránymutatás. Ha megteremtjük nekik a lehetőségeket, akkor valószínűleg többen is fognak jönni, ellenkező esetben viszont saját mulasztásos vétségünkkel kell számolnunk.
- Felhívásukban két fajsúlyos szó is szerepel: önismeret és önbizalom. Milyen helye van ezeknek a programban?
-  J.R. A húsz év alatt kialakult tapasztalat alapján azt mondhatom, nagyon érdekes az, amikor felmegy valaki a színpadra, és lehet látni, hogy ő kicsoda. Ilyenkor nagyon sok minden kiderül, sok mindenre rájön az ember saját magával kapcsolatban. Ha ez sikerült, akkor az így kialakult kézséget és tudást jó értelemben is használni tudja, illetve ennek birtokában egy adott szituációban át tudja ugrani saját maga korlátait. Az elért sikerélménnyel a zsebében az ember sok mindent bátrabban mer majd megtenni, és elképzeléseit könnyebben tudja majd közölni a többiekkel.
-  O.P. A színpad szabadságot ad az embernek. Azt szoktam mondani, hogy aki felmegy a színpadra, olyan dolgokat is megtehet, amiket a hétköznapi életben nem szokás, és mindez persze nagyon mulatságos. Persze felelősséggel is jár, de ezt csak később érzi meg az ember. Egy elmondott vers, vagy szerep sok bátorságot és erőt is ad arra, hogy az ember felvállalja saját magát. Hoppá, hát ez én voltam! A szerepek, a játék nagyban hozzájárul a képzelőerő és a fantázia fejlesztéséhez is. Sajnos a mai fiatalok a TV-n, a videón és a számítógépen keresztül készen kapnak mindent, aminek következtében sokkal kevésbé jön létre olyan emberi kapcsolat, ami egy adott helyzet, szituáció, vagy helyszín elképzelésére sarkallná őket.

2007. február 3-tól

  A NAGYKOVÁCSI SZÍNJÁTÉK  STÚDIÓ

várja 13éves kortól 22 éves korig fiatalok jelentkezését max 15 főig

Jelentkezés a játékmester Oberfrank Pálnál és a stúdióvezető Juhász Rózánál a

06 26 355-724és a 06 30 900 1434 telefonszámokon.

 

 

 

 

- Milyen programmal indít a stúdió?
-  J.R. Elsőként megtanulunk verseket mondani, később majd jeleneteket és helyzetgyakorlatokat  is veszünk. Most csak egy félév lesz, viszont egy teljes év végén egy színdarabot is szeretnénk előadni. Ezen keresztül sok mindent meg lehet tanulni, és a gyerekeket  is nagyon inspirálja, ha megmutathatják mindazt, amit elsajátítottak.
- Kiknek a jelentkezését várják?
-  13 éves kortól 22 éves korig mindenkit. Természetesen nem feltétlenül a legszebb, legokosabb és legügyesebb gyerekeket várjuk, hanem azokat, akik kedvet éreznek a játékhoz. Nem színésztehetségeket képzünk, persze jöhet az is. Egyszóval mindenkit szívesen látunk.

 Antalóczy Péter


Vissza