Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Változnak a BKK-járatok Budaörsön

Közélet > Budaörs

2015-08-14


A forgalom-számlálási adatok alapján augusztusban módosította a BKK a budaörsi és törökbálinti járatait: több éjszakai járat lesz, megszűnik a 287A járat, gyakrabban jár a 287-es és betér a vasútállomáshoz. Idén közel 300 millió helyett csak bruttó 262 millió forintot fizet a BKK-nak Budaörs, mivel egy korábbitól eltérő jellegű pénzügyi konstrukciót dolgoztak ki az együttműködésre.

Az utasforgalmi adatok alapján, a kihasználtság figyelembe vételével a Budaörsöt érintő buszjáratok útvonalában, a járműkiosztás tekintetében módosításokat fog végrehajtani a BKK. A változások az önkormányzattal kötendő megállapodás aláírását követően várhatóan augusztus folyamán lépnek életbe.

A változások az alábbi járatokat érinti:

40: Csúcsidőben változatlan marad, csúcsidőn kívül megosztva közlekedik, 40 és 40B jelzéssel 30 perces követési idővel, kipótolva a jelenlegi 140 és 140A járatok napközbeni Bretzfeld utcai követési idejét, mivel azok nem érintik a jövőben ezt az útvonalat. Az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt hétvégén a kisebb utasforgalomra tekintettel, kevesebb menetteljesítménnyel közlekedik.

240E: Megváltozik, 240 módosított számozással közlekedik a továbbiakban, a fonódó villamoshálózat kialakítása miatt a Villányi úton keresztül, hétköznap kapacitásnövekedéssel. 22 óra után az M4 metróhoz hangolt, több 40-es jelzésű járat miatt nem közlekedik, valamint az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt hétvégén, a kisebb utasforgalomra tekintettel, kevesebb menetteljesítménnyel közlekedik.

140-es járatcsalád (140, 140A, 140B, 142): Az aktuális forgalmi rendnek megfelelően biztosít kapcsolatot Törökbálint, Budaörs, és a Széll Kálmán tér között. (A járatcsaládot érintő változásokról a BKK honlapján található részletes tájékoztatás.)

287: Újra betér Budaörs vasútállomásra, és a 287A megszűnése miatt sűrűbben, de a két járat tekintetében, az utasforgalmi adatok figyelembevételével, összességében ritkábban közlekedik.

287A: Megszűnik.

188E: Móricz Zsigmond körtér helyett Õrmező metróvégállomásra közlekedik a fonódó villamoshálózat kialakítása miatt. A menetszámokat ésszerűsítették, tanítási időben sűrűbben közlekedik.

88: Csúcsidőben eggyel kevesebb menet indul, de a 188E-vel kipótolták a törökbálinti kezdeményezés miatt kieső járatokat. Az alacsony kihasználtság miatt Õrmező végállomásig közlekedik a Móricz Zsigmond körtér helyett.

40E: Az eddig csak reggel Kelenföld vasútállomásig közlekedő 40E járat ezután délután is és Budaörs felé is közlekedik. Délutáni követési ideje 30 perc.

940: Növekedett a menetszám, ezzel javítva az éjszakai közlekedést.

972: Növekedett a menetszám, ezzel javítva az éjszakai közlekedést.

A képviselő-testület döntése szerint ezentúl támogatást, nem szolgáltatásvásárlást nyújt Budaörs Város Önkormányzata a Budapesti Közlekedési Központnak az agglomerációs járatok megfelelő üzemeltetéséért cserébe. Ez a konstrukció pénzügyileg jóval kedvezőbb a város számára.

A támogatási szerződés időbeli hatálya 2015. január 1-től 2022. június 30-ig tart.

A megállapodás része az is, hogy a BKK valamennyi Budaörs közigazgatási határain belül közlekedő járatot légkondicionált, EURO VI. besorolású, alacsony károsanyag-kibocsátású és alacsony padlószinttel rendelkező buszokkal üzemeltet. A járművezetők továbbra is végeznek jegyárusítást, és helyi-, és helyközi jegyet is értékesítenek, valamint automatákon keresztül is biztosítja a BKK a jegyvásárlás lehetőségét Budaörsön.

A 40-es és 240E viszonylaton, munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az utasok minden ajtót igénybe vehetnek a felszálláskor. Ezen kívül - babakocsival vagy kerekesszékkel történő felszállás kivételével - csak első ajtós felszállás lesz lehetséges és az utazásra jogosító okmány felmutatása is kötelező.

A mindenkor aktuális, részletes menetrendek, valamint a jegyárusító helyek és értékesítési pontok a bkk.hu oldalon érhetőek el.

 A BKK előzetes tájékoztatása a Budaörsöt és Törökbálintot érintő buszjáratok hálózati módosításáról

Forrás: Budaörs önkormányzata


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg