Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Havi 8 ezer forinttal több nyugdíj

Múltunk tanúi > Pest megye

2015-06-23


A tervek szerint havi nyolcezer forintot kaphatnak a második világháborús hadiárvák, hadiözvegyek. A lépés az 1938 és 1945 között elesett katonák hozzátartozóit érinti, egyfajta nyugdíj-kiegészítésként is értelmezhető, mintegy 18 ezer ember számára.

Anyagi támogatást kapnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje, édesapja 1938. november 2-a és 1945. május 9-e közötta magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált és elesett - ismertette a hadigondozásról szóló törvény módosításának célját az egyik előterjesztő, Lázár János múlt héten az Országgyűlésben. Az előterjesztést a miniszter mellett Kovács Zoltán, L. Simon László, Vargha Tamás, valamint Rétvári Bence képviselők jegyzik. A törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat - így több ezer embert érinthet a javaslat a határon túl is.

A törvény a parlamenti elfogadását és kihirdetését követő napon hatályba lépne, utána lehet igényelni a járadékot (a folyamat gyorsaságától függően vagy már a nyáron, vagy ősztől). Az anyagi támogatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (jelenleg: 28.500 forintnak) a 30 százaléka, 2015-ben 8 550 forint/hó.

A támogatást kérvényezni kell, a kérelem a tervek szerint határidő-korlátozás nélkül, bármikor benyújtható a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában. A külföldön élő kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatala járna el, a járadékot a nyugdíjfolyósító szerv folyósítaná.

A II. világháborús hadi árvákat az ország ellenségeinek tekintették

A két világháború között, sőt az I. világháború előtt hadigondozotti ellátásban részesült minden érintett. Nem volt politikai vita abban a parlament falai között, hogy a hadiárvák vagy a hadiözvegyek az I. világháború kimenetelétől függetlenül elismerést és támogatást érdemelnek.

A II. világháború után nem ez történt: az ideiglenes magyar kormány még 1945 márciusának végén visszaható hatállyal eleve kizárta az ellátásból azoknak a hozzátartotóit, akik 1944. október 15. előtt veszítették az életüket. Az 1944. október 15. után elesettek tekintetében pedig diszkriminációt vezetett be. 1945-től folyamatosan leépítették a hadiözvegyi, illetve hadiárva-ellátást, 1949-ben kifejezetten csak és kizárólag politikai döntés alapján az 1945-ben jogosultságot szerzettektől egyöntetűen megvonták a hadiözvegyi és hadiárva-ellátást.

1950 után a politikai rezsim gyakorlatilag kinyilatkoztatta, hogy aki a II. világháborúban harcolt és a Szovjetunió ellen küzdött, az természetesen az ország és a Szovjetunió ellenségeként bűnösnek számít. Tehát megbélyegezték a II. világháború minden katonáját, és megbélyegezték a hadiözvegyeket és a hadiárvákat, megvonták tőlük az ellátást.

forrás: pezcentrum.hu


Vissza