Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Erdei húsvéti programok

Életmód > Pest megye

2015-04-04


Tavaszköszöntő programokkal, selymes bundájú nyuszikkal, tojáskereső vetélkedőkkel, és rengeteg érdekességgel várják a kicsiket és nagyokat a Budakeszi Vadasparkba, a Madas László Erdészeti Erdei Iskolába és az április elsején megnyílt Erdei Kalóz Kalandparkba húsvétkor is.

Húsvéti programáradat a Budakeszi Vadasparkban

A vadaspark munkatársai rengeteg vidám programot terveztek a tavaszi szünetre: az erdőismereti túrák résztvevői izgalmas és érdekes tudnivalókat hallgathatnak a szakvezetőtől, aki az erdők, a növények, fák, gombák és egyéb élőlényekről szóló, legapróbb titkokba is beavat mindenkit. Erdei konyha címmel interaktív bemutatón ismerkedhetnek a jelenlévők az erdők-mezők ehető és iható finomságaival, továbbá lesz nyuszisimogató azoknak, akik „személyesen” szeretnének találkozni a húsvéti tapsifülesekkel.
Az állandó programok (kisállatsuli, látványetetések) mellett a következő programok várhatók:
Csütörtök (2015. április 2.): nyuszisimogató, erdőismereti túra
 Péntek (2015. április 3.): nyuszisimogató, erdei konyha-interaktív bemutató
Szombat (2015. április 4.): lovagoltatás, nyuszisimogató
Vasárnap (2015. április 5.): lovaskocsizás, nyuszisimogató, Állatijó Bemutató a színpadon
Hétfő (2015. április 6.): madarász stand, nyuszisimogató, húsvéti tojáskeresés

Húsvét a Madas László Erdészeti Erdei Iskolában

Az ünnepek közeledtével érdemes ellátogatni Visegrádra, ahol az Erdei Iskola számtalan érdekes programot és látnivalót kínál. A húsvétot megelőző hetekben – a kissé hideg idő ellenére is – nagy sikert aratott az Erdei Művelődés Háza Erdei húsvét programsorozata: az eseményeken közel hétszáz gyermek és hatvan pedagógus vett részt. A csoportok két részre oszlottak: amíg az egyik csoport kirándult, a másik csoport a házban a húsvétra készült hagyományőrző, kézműves programokkal. Az óvodás és kisiskolás gyermekek a böjti kirándulásokon megismerkedhettek a védett leánykökörcsinnel, gyönyörködhettek az ibolya, a tüdőfű kékeslila és a tavaszi kankalin aranysárga virágaiban. A programokon a vonuló madarakat is bemutatták a kicsiknek: meghallgathatták énekes rigók ismétlő énekét, a házi rozsdafarkú recsegését, az örvös galamb sajátos huhogását.
Nagy sikere volt a böjti játszóháznak is: tojásdobálós-betűgyűjtős, tojásfa-díszítős és törött tojás összerakós játékok színesítették a napi programokat. A kézműves kuckóban ezután fakanál bárányok készültek, a böjti sütödében pedig egy speciális sváb böjti süteményt, a kvircedlit sütötték meg, eredeti fából készült mintázóval, az úgynevezett módlival.

Az iskola további programjai a www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu címen érhetők el.

Tanösvény-ajánló gyermekes családoknak

A Madas László Erdei Iskolától nem messze található a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény, amely 5-10 éves gyermekek számára kínál könnyen bejárható, játékosan ismeretterjesztő expedíciót. Az erdő-mező lakóiról különös dolgok derülnek ki, a felfedezést pedig egy kis vezetőfüzet teszi könnyebbé, amely lépésről lépésre segít felfedezni a természet titkait. A túrát követően  játéklehetőséget kínál a közelben lévő erdei játszótér.
A nagyobb, tíz évnél idősebb gyermekeknek lehet izgalmas az Áprily-völgyi Tanösvény, amely valaha vadaskert volt. A tanösvényen vízesések, búvópatakok, szédítő mélységek és ámulatba ejtő magas sziklák tárulnak a szemünk elé, amely gyermekkori élményeket, a vadregényes olvasmányokat csalogatják elő. Az itt található helyek, így a Kísértet-völgy, a Kőszínház és a vaddisznó lakta Zöldvár már nevükkel is megmozgatják a fantáziánkat.
A Kisvillámi Vadvirágos Tanösvényen felfedezhetjük az érkező tavasz nyíló virágait. A ritkán látogatott terület bővelkedik a Visegrádi-hegységre jellemző védett természeti értékekben. A tanösvény 14 állomáspontja nemcsak a táj mai képét mutatja be, hanem egy „időutazás” segítségével az itteni gazdag élővilág kialakulása is megismerhető. Ismeretanyaga a természetkímélő viselkedésmód elsajátításában segíti a kis látogatókat.

Április elsején megnyílt a Kalandpark
Az Erdei Kalóz Kalandpark gyönyörű környezetben található a Budakeszi Vadaspark főbejárata mellett, mintegy húszpercnyi, erdőn át vezető, kényelmes sétával érhető el. A fákra telepített kalandpark öt pályával rendelkezik, így nemcsak gyermekeknek és fiataloknak, hanem az extrémebb kihívást kedvelő felnőtteknek is ajánlott egy kiadós testmozgáshoz. A látogatók a belépés után felszerelést és szakszerű öltözéket is kapnak, míg a gyakorlópályán oktatók segítik őket.
Bővebb információ: http://www.erdeikaloz.hu/

Túrára fel!
A Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület 2015. április 5-én, húsvét vasárnap ingyenes erdei gyalogtúrát szervez, melyre minden kirándulni vágyót szeretettel várnak. A 11 órakor induló mintegy 2 és fél órás túrán a visegrádi nagy parkolótól a környék legvonzóbb helyszíneit járják be. A kirándulók meglátogatják a Salamon-tornyot, a Sibrik- dombot, a Mátyás-forrást és a híres Fellegvárat is. Érdeklődni a +36 26 397 188-as telefonszámon lehet.


Vissza