Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Metszésoktatás a tündérkertben

Életmód > Budakeszi

2015-03-12


Magyar Lajos, a Corvinus Egyetem Kertészet-tudományi Karának Dísznövény-termesztési és Dendrológiai tanszéki mérnöke, az oltás, alanynemesítés és faiskolai technológia-fejlesztés elismert szakértője tartott szabadtéri metszésoktatást a Budakeszi Erdészet „Tündérkertjében”.

A március 7-i, a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával szervezett oktatáson a lelkes érdeklődők szemléletes példákon tapasztalhatták meg, hogy a jó gazda több évre előre gondolkodva metszi a gyümölcsfáit, figyelembe véve a fa fajtáját, a rügyek formáját, állását, de még az uralkodó szélirányt is. A tavaszi metszéssel nem ért véget az ez irányú munkája: a vegetációs időszak során a gyümölcsfák több kiigazítást is igényelnek a hatékony és a gazda által elvárt fejlődéshez.

A Budakeszi Tündérkert első ültetvényét a Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben hozta létre a Budakeszi Erdészetnél három hektáron, amely az ország teljes területéről származó 500 gyümölcsfáról származó oltványokat nevel. 2013 óta újabb másfél hektáron a Zsámbéki-medence tizenegy településének hagyományos és régen elfeledett gyümölcsfáiról felajánlott oltóvesszőkből Kovács Gyula erdész-pomológus, a Tündérkert-mozgalom alapítója készítette oltványok gondozását végzik. A fák a gondos metszésnek köszönhetően rövidesen termőre fordulnak, s az egyes fajták azonosítása akkor történhet meg. Ebben komoly segítséget nyújtanak a helyi civil szervezetek, amelyek vállalták az anyafák megfigyelését, tulajdonságaik leírását.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkeink:
Tündérkertek a Zsámbéki-medence fajtagazdagságának visszaállítására - 2013-02-22
Bemutatkozott a Budakeszi Tündérkert - 2013-09-27


Vissza