Páty > Közélet
Ünnepi szentmise Pátyon

2014-11-04 13:33:35
1119 olvasás

Október 22-én ünnepi szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök abból az alkalomból, hogy 1978-ban e napon tartotta székfoglaló miséjét II. János Pál pápa Rómában. Hazánkban a pátyi az első templom, melynek égi patrónusa az idén április 27-én szentté avatott pápa.

A pátyi egyházközség a tavaszon nagy örömmel vette kézhez a Vatikán hozzájárulását ahhoz, hogy az egy éve már használatba vett templom, plébánia és közösségi ház Szent II. János Pál oltalmába kerüljön.

Az ünnepi szentmisén jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Dr. Csúcs Lászlóné Halina, a lengyel nemzetiség parlamenti szószólója, MaŁgorzata Radwan-Vass első titkár, a Lengyel Köztársaság Nagykövetének képviseletében, Székely László, Páty Község polgármestere és az önkormányzati képviselő-testület tagjai.

Püspök atya beszédében kiemelte a pápa egész életét végigkísérő mély hitét, melyet választott jelmondata is hűen kifejez: „Totus Tuus”, azaz „Egészen a Tiéd”. Ez a hit adott erőt ahhoz is, amelyet Európa elképzelni sem mert, hogy a pápa véghezvigye: imáival, szentmiséivel nagyban hozzájárult Közép- és Kelet-Európa népeinek ideológiai és lelki felszabadulásához. Ugyanez a mély hit tette őt lelkileg erőssé akkor is, amikor teste már meggyengült és betegség emésztette. II. János Pál pápaként is ember maradt. Emberként élt és – élete végén – emberként szenvedett. Elszenderülésének napja mennyei születésnap is egyben.

Reményeink szerint – és ezt vendégeink véleménye is erősítette – a szent életű pápa személye kapocsként köti majd össze a Zsámbéki-medencében élő lengyeleket és magyarokat. A templom fiatal tervezője, Gutowski Robert építész is – noha pátyi illetőségű -  lengyel származású. A jövőben – a mostani kapcsolatfelvételt követően – közös kulturális és zenei eseményeknek is otthont ad majd az új pátyi templom.

Kővágó István

Fotó: Tóth Simon Ferenc

Nyomtatás :: Bezárás