Életmód
Az év fája 2012

2012-10-16 14:07:50
1242 olvasás

2012-ben harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek, melyekből 13 fát juttatott tovább a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Közülük a közönség nyilvános, online szavazással választhatja meg az Év Fáját. A budaörsi vadgesztenye jelenleg a 13. helyen áll. Szavazni november 2-ig lehet.

A döntősök közé idén is számos tölgyfa és platán került, de mellettük szerepel egy hársfa, egy fűz, egy vadgesztenye, egy juharfa és egy ritkaságszámba menő, 350 éves körtefa is. Néhányat közülük nem is először jelölnek lelkes támogatóik: a dévaványai Makkfa története például újabb anekdotákkal és adalékokkal egészült ki az elmúlt két évben. Különleges színfolt az idei döntősök között a balatonalmádi Kálmán-körte, amelyet gazdái akkora becsben tartottak, hogy a telek eladásakor is kikötötték: kivágni pedig nem szabad. Nem szokványos az alsóbogáti platán története sem: miután egy villámcsapás után elhalni látszott, a belsejében keletkezett odúba egy vihar elől bemenekülők által gyújtott tűz keltette újra életre, elpusztítva kártevőit és fertőzéseit.A verseny külön kategóriája a „Hős Fa”: erre a címre olyan fák jelölését vártuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Idén először szakmai partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát további különdíjban is részesít a döntősök közül.

A döntősökről részletes információ a 2012 Döntősök menü alatt található és szavazni is itt lehet a fákra november 2-ig.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Idén 7 ország fái közül a hazai jelölt, a felsőmocsoládi öreg hárs lett a győztes több mint 11 ezer szavazattal!

Az Év Fája verseny döntősei:

Izbég hársfája - Szentendre, Pest megye
Szigetvári Fűzfa - Baranya megye
Mese az alsóbogáti odvas fáról - Somogy megye
Budaörsi vadgesztenye - Pest megye
Dévaványai "Makkfa" - Békés megye
Budafoki Ősök Fája - Budapest
Kocsányos tölgy - Szentes, Csongrád megye
Az Öreg Hölgy - Cégénydányád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Keleti platánfa az egri Termálfürdő területén - Heves megye
350 éves körtefa - Balatonalmádi, Veszprém megye
Ezeréves fa - Nagyberény, Somogy megye
Hatos-tölgy - Kajárpéc, Győr-Moson-Sopron megye
Rákóczi tölgy - Becsvölgye - Zala megye

A budaörsi pályaudvar melletti vadgesztenye a közönségszavazatok alapján a 13. helyen áll. A fát a Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Egyesülete gondozza, s minden évben a Föld Napja és a Környezetvédelmi Világnap, valamint idén először a Te SZedd mozgalom alkalmával ezen a területen tartottunk környezettakarítást.

A nyertes fa a Magyar Faápolók Egyesületének köszönhetően egyspeciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

Nyomtatás :: Bezárás