Könyvajánló
Egy csepp emberség

2005-02-01 17:59:05
1186 olvasás

Az Egy csepp emberség a múlt év március 15-én Vizi E. Szilveszter agykutatónak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének gondolataival kezdődött, majd a sorozat darabjai - megszakítás nélkül - minden áldott reggel fél hét után három perccel hallhatók voltak a Kossuth Rádió hullámhosszán azzal a céllal, hogy útravalót adjon a hallgatóknak. Ne mellbevágást, ne olyat, amitől elszomorodik, hanem egy jóízű mondatot, amely táplálhatja az agyat és a szívet egyaránt, és amin el lehet morfondírozni napközben. „A tragikus, halált, harcot, békétlenséget, természeti katasztrófákat soroló hírözönben legyen egy pont, egy pillanat, amiben jó elmerülni, ami értelmet ad a percnek, s eszébe juttatja a szegénynek, milyen gazdagok vagyunk: múltunk a megfizethetetlen örökségünk”.

Lengyel Anna, a műsor szerkesztője a legkülönbözőbb foglalkozású és beállítottságú embereket kérdezte meg. Tudósok és művészek, írók, tanárok, lelkészek, orvosok, sportolók tudásának egész tárháza nyílt meg a sorozat keretében. Az a 170 ember, aki megszólalt, és akiknek a gondolatait most olvashatjuk a könyvben, mint pl. Jókai Anna, Dobsa Sándor, Erdő Péter prímás, Jordán Tamás színész, Portisch Lajos sakknagymester.
Járay Jenő sebészprofesszor („Ne vidd a szerveidet a mennyekbe, az égben tudják, hogy arra itt a földön van szükség!”)
Gácser Vera meteorológus („Egy homokszemben lásd meg a világot, egy vadvirágban a fénylő eget, egy órában az örökké valóságot, s tartsd tenyereden a végtelent”(Black)
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára („Embernek lenni,/ Csak embernek, semmi egyébnek./ De annak egésznek, épnek,/ Föld szülte földnek,/Isten lehelte szépnek.”(Sík Sándor: Ember)
Az interjúkötet első kiadása pillanatok alatt elfogyott. A második kiadás január végétől 2980,- Ft-ért ismét kapható a Magyar Rádió Ügyfélszolgálatán, a Pollack Mihály téren, valamint a Líra és Lant, az Alexandra és a Libri könyvesboltokban.

Nyomtatás :: Bezárás