Telki > Életmód
Erdővédelem telki módra

2012-05-03 00:00:00
1452 olvasás

A telki KoKuKK Egyesület a Pilisi Parkerdőgazdasággal együttműködve igyekszik elérni, hogy a telki tanösvény körüli, végvágásra kijelölt erdőterületből minél több megmaradjon, shosszú távon a faluval határos erdőrészek művelése minél jobban közelítsen a folyamatos erdőborítottság ideáljához. A Pilisi Parkerdő nyitott volt rá, hogy a helyi lakosság igényeit figyelembe véve módosítsa gazdálkodási terveit.

Április 28-án délelőtt a telki Kodolányi János Kulturális és Környezetvédő Közhasznú Egyesület (KoKuKK) a település határában található tanösvény bejárására és a Pilisi Parkerdőgazdaság Zrt. tájékoztatójára hívta az érdeklődőket. A KoKuKK Egyesület több mint egy évtizeddel ezelőtti megalakulásakor kulturális és környezetvédelmi célokat tűzött ki maga elé, melyek szellemében végzi azóta is tevékenységét a településen.

Az idei év igazán meleg hétvégéjének első napján egy nagyjából ötvenfős csapat gyűlt össze Telki határában az Öreg Tölgy Erdei Tanösvénynél. A túrát nagyrészt Vass Imréné, egyesületi tag vezette; Vígh Andrea, a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársa pedig elsősorban az erdő- és vadgazdálkodási témákban adott tájékoztatást.

A kilenc állomást magában foglaló tanösvény része az 1978-ban létrehozott Budai Tájvédelmi Körzetnek. A különböző állomások bemutatják az igen gazdag, védelem alatt álló növény- és állatvilágot, valamint a vad- és erdőgazdálkodást is. A tájékoztató táblák bemutatják, az odúkban hogyan költenek itt csuszkák, a bokrok között felfedezhető az orchideafélék közé tartozó bíboros kosbor. Otthona ez a hely a dám- és gímszarvasoknak, de a különböző gyíkféléknek és védett rovaroknak is, mint például a nagy szarvasbogár. A tanösvény igazi különlegessége és egyben névadója egy 250 éves molyhos tölgy, amely – mint minden idős fa – kultúrtörténeti emlék is.

Az erdőterület és a hozzá tartozó vadállomány vagyonkezelője a Pilisi Parkerdő Zrt., természetvédelmi kezelője pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága. Mindkét szervezet képviseltette magát a bejáráson. Keszléri József, a Budakeszi Erdészet igazgatója ismertette az erdészet tevékenységét és bemutatta a gondozásuk alá tartozó erdőség paramétereit. Kiemelte: az erdészet természet közeli erdőgazdálkodást folytat, az elmúlt évtizedben túlnyomórészt áttértek az erdők természetes felújítására, ahol a csemeték a lehullott magból kelnek ki. Mint mondta, mesterséges felújítást már csak igen kevés helyen végeznek, ami a természetes újulat mesterséges kiegészítését jelenti.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének igazgatója kitért a fakitermelési munkálatokra is: az erdészet területén a fatömeg évente nagyjából 31 ezer köbméterrel növekszik, melynek kevesebb mint a felét termelik ki az erdészet munkatársai. Keszléri József elmondta: a Budakeszi Erdészet területén az összes vadászható nagyvad (gím- és dámszarvas, muflon, vaddisznó) megtalálható. A rendszerváltás előtt ezen a területen a kormány protokoll vadászatai zajlottak, a vadállomány túlzottan nagy volt, ezért évekig komoly feladatot jelentett ennek a problémának a kezelése.

Bellon Erika, a KoKuKK Egyesület elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy már formálódik egy megállapodás az Egyesület és a Pilisi Parkerdő Zrt. között. A tanösvény körüli erdőkben 2011-2012-re tervezett végvágás mértékét jelentősen csökkenti az erdészet. Ez azt jelenti, hogy az érintett terület mintegy 27%-án, nagyobb foltokban vágnak ki fákat, a többi területen azonban megmaradnak az öreg fák. A településsel határos, nagyjából 300-800 méteres sávban a Pilisi Parkerdő Zrt. a lakossági szempontokat (tájképi funkció, rekreációs lehetőségek, oktatási-nevelési szempontok) fokozottan figyelembe vevő erdőművelési módot kíván érvényesíteni. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a KoKuKK Egyesület együttműködési megállapodást köt majd a rendszeres, kölcsönös tájékoztatásról és konzultációról az érintett erdőkkel kapcsolatos kérdésekben.

A tanösvény bejárása után a KoKuKK és az erdészek bográcsos ebéden látják vendégül a résztvevőket. Arra kérték a résztvevőket, hozzanak magukkal tányért, evőeszközt és poharat, hogy legalább egy ilyen rendezvényen ne keletkezzen egy nagy zsák hulladék.

Tóth Anna

Kapcsolódó cikkünk: Öreg Tölgy Erdei Tanösvény Telkiben - 2011-11-08

 

Nyomtatás :: Bezárás