Páty > Közélet
Forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak

2011-10-12 08:00:00
1770 olvasás

Október 7-én forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak a pátyiak a környék forgalmi "rendjének" megváltoztatása érdekében, a Zsámbékról bevezető úton megszaporodott balesetek miatt. Aznap, a tüntetéstől függetlenül, az illetékes hatóságok rendkívüli vizsgálatot tartottak az érintett útszakaszon és gyors, de egyelőre ideiglenes intézkedéseket hoztak.

Napközben - reggel és délután - két helyszínen tartottak félpályás útlezárás a pátyiak. Több mint ötven járművel  sorakoztak fel, de motorosok és kerékpárosok is csatlakoztak a "Vigyázzunk, hogy az út hazavezessen!" és ehhez hasonló tartalmú transzparensekkel demonstrálókhoz - nyilatkozta az akciót szervező Összefogás a Faluért Egyesület elnöke, Bálint Balázs.

A megmozdulást azért tartották, mert az utóbbi évben több, súlyos sérüléssel járó baleset történt Pátyon, illetve a település határában (például a zsámbéki kanyarban), ám a község vezetői minden igyekezetük ellenére sem tudtak megegyezésre jutni a megoldást illetően a közútkezelővel.

Egyebek mellett a település határát jelző táblák "kitolására", terelőszigetekre, zebrákra, több helyen záróvonal felfestésére, sebességmérő radarokra, előzni tilos táblák kihelyezésére, illetve a buszmegállók felújítására, újak létesítésére lenne szükség - sorolta a főszervező.

Bejárást tartott a Magyar Közútkezelő

Péntek délelőtt - a demonstrációtól függetlenül - forgalmirend vizsgálati bejárást tartottak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a helyszínen. Pásztor Zoltán, a közútkezelő Pest megyei igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kifogásolt helyzet azt követően állt elő, hogy a település megnőtt, és több, építési engedély nélküli útcsatlakozást létesítettek a lakók és az önkormányzat az országút külterületi szakasza mentén. Álláspontjuk szerint a településnek át kell gondolnia belső közlekedésének a szervezését, és ennek megfelelően engedélyezett módon kialakítani a gyalogos és autós forgalom csatlakoztatását.

A pénteki felülvizsgálat során az engedély nélküli útcsatlakozások azonnali megszüntetését, és a szakaszon lévő buszmegállók áthelyezését határozta el a közútkezelő a települési önkormányzattal együttműködésben - közölte Pásztor Zoltán az MTI-vel. Ezek a cég hosszú távú céljaival összhangban lévő intézkedések, amelyeket nem a konkrét balesetek miatti szükség tesz indokolttá - tette hozzá.

A pátyi polgármester közleményt adott ki

Székely László, Páty polgármesterének közleményében közsönetet mondott a demonstrálóknak, mert ennek köszönhető, hogy az ugyanabban az időben a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a rendőrség, a Volánbusz és az önkormányzat rendkívüli helyszíni forgalomtechnikai felülvizsgálata azzal zárult, hogy a közlekedési problémák hosszú távú, végleges megoldásáig a Magyar Közút és a Volánbusz is ideiglenes intézkedéseket hoz rövid időn belül.

Az ideiglenes intézkedések:
- a Magyar Közút a jelenleg külterületi buszmegállót ideiglenesen megszünteti, ezzel egy időben felkéri a Volánbuszt, hogy a mellette védetteb helyen szintén kiépített és meglévő autóbusz-fordulót használja

- a Magyar Közút a Hóvirág utca előtt 150-150 méterrel, mind Budapest, mind Zsámbék irányából „60 km/h sebességkorlátozás” táblát, Útcsatlakozás alárendelt úttal” kiegészítő táblával helyez ki, neonsárga háttérrel

- a Hóvirág utcai „Előzni tilos vége”-táblátmegszüntetik.

A Közút ideiglenes intézkedései mellett az Önkormányzat tovább folytatja a már év elején elindított munkát, amelynek végeztével a lakott terület határát jelző "Páty" táblák megfelelő helyre kerülnek, illetve a jövő évi költségvetésben a Hivatal kiemelten kezeli a terelő-lassító szigetek kiépítésének ügyét. - áll a polgármester közleményében.

(Forrás: MTI/paty.hu/Buda környéki Iránytű)

Kapcsolódó cikkünk: Lassíts, balesetveszély! - 2011-09-29

Nyomtatás :: Bezárás