Páty > Közélet
Pincenapok, tizennyolcadszor

2011-07-04 12:00:00
2000 olvasás

Június 17-19. között rendezte Páty tizennyolcadik hagyományos pincenapi programsorozatát. Székely László polgármester az idei év különlegességének nevezte Páty első írásos említésének 725. évfordulóját. „Elődeink szellemiségéhez híven, munkájukat elismerve igyekszünk továbbvinni e rendezvény szép hagyományát.”

A rendezvények sorát péntek este a pátyi Körtánc-kör tánccsoport előadása nyitotta a Közösségi Házban. E hétvégére érkeztek meg Páty németországi testvérvárosából, Kirchheimből a vendégek, akik szombaton a Közösségi Ház udvarán ünnepélyes keretek között Pátynak adományoztak egy valóságos tűzoltóautót és átadták a helyi rászorulóknak szánt jótékonysági adományaikat is. Az ajándékok elosztásában az önkormányzatot a Pátyi Karitász Csoport segítette.

Idén a rendezvény központi helye a Hagyományok Háza és a Nagyrét volt. Szombaton a Ház nagyszobájában Peregovits Margit nemezmunkáiból nyílt kiállítás, s a hátsó udvar fedett részében Szloboda Lajos katolikus hittanár felszentelte a kemencét. „Sokféle ételünk van, azonban csak egyetlen egy olyan, melyet minden nap magunkhoz tudunk venni úgy, hogy azt nem tudjuk megunni. Ez pedig a mindennapi kenyerünk, melyért hálát adunk a Jóistennek. Ezért hisszük azt, hogy Jézus nem véletlenül a kenyér alakjában akart velünk maradni.”

Kristó Sarolt, a Pátyi Magyarok Szövetsége Hagyományőrző Egyesületének elöljárója ünnepi beszédében kiemelte, hogy a hely, ahol a kemence épült „a falu minden lakója előtt nyitva áll, aki jó szándékkal és segítőkészséggel közeledik. A kemence az ősi falusi házakban központi szerepet töltött be, ugyanis fényével, hőjével a Napot idézte, így a ház egyik legszebb helye volt.”

Szombat délután az égiek is kegyesek voltak az ünneplőkhöz, így a Nagyréten honfoglalás kori harcművészeti bemutatót tartott a budajenői Levéd őrsége Íjászcsoport. Este a művelődési házban Éjféli Kiáltás címmel a Gospel Kórus jótékonysági koncertet adott az autóbaleset miatt régóta kómában fekvő Sebők Vivien javára.

A Pincehegyen már a délelőtti óráktól zajlottak a különböző nép- és könnyűzenei programok. A helybéli és a környékről érkező hagyományőrző tánccsoportokat nagy érdeklődés és kitörő taps köszöntötte. Fellépett a Mányi Német Hagyományőrző Táncegyüttes, a Pátyi Német Nemzetiségi Táncegyüttes és a Budajenő-Telki Székely Társulat. A pátyi Tintér Gabriella és Ondrik János dalcsokrai szintén óriási sikert arattak.
A nagyszínpadon Spiriev Teo dalai nem csak a fiatal lányok szívét dobogtatta meg, hanem a nagymamák is együtt daloltak a közvetlen és kedves fiúval.

Vasárnap az épülő Szent Imre templomban tartottak közös magyar-német szentmisét. A testvérvárosunk képviseletében érkezők a templomépítésre 1000 eurót adományoztak. Sajnos a délutáni programokat részben elmosta az eső és elfújta a hideg szél. Így a Gyermekpince programjait végül a művelődési házban tartották meg.

h.

Nyomtatás :: Bezárás