Páty > Közélet
VI. Pátyi Tavaszi Fesztivál

2011-06-08 00:00:00
1712 olvasás

A fesztivált május 13-án, pénteken este a közösségi házban Varga István alpolgármester nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy „a jó cél érdekében szívesen összefognak az emberek”, s méltatta a szervezők áldozatos munkáját. Szavainak súlyát az adta, hogy sokáig úgy tűnt, idén anyagi nehézségekbe ütközik a Pátyi Tavasz lebonyolítása.

A megnyitón a Maklári József Kórus sváb dalokat és református zsoltárokat adott elő, a kiállítóteremben pedig megnyílt Lisztes László „Tiszaháti templomok” című fotókiállítása.  

Szombaton délelőtt nagy sikert aratott az első Pátyi Vágta Faluszépítő Futás. A nevezési díjak bevételét a szervezők a Várady-kastély kerítésének felújítására fordítják. Az ezeregyszáz méteres családi futáson huszonhárom család indult, köztük egy hattagú család is. A győztes a Romos-család lett. A 3,3 kilométeres pátyi kiskörön harmincheten versenyeztek. Itt Bálint Boglárka, Bálint Szabolcs, Staudinger Csilla és Csopaki Balázs győzött.

Székely Dani, a győztes szakács

A 9,3 kilométeres nagykört tizenheten futották le, köztük három női versenyző. A győztesek Galambos Terézia és Héthalmi Tibor. A Széchenyi téren az Aprók Tánca óvodás gyermektánccsoport Leveleky Gyöngyvér vezetésével szórakoztatta a közönséget.

A Pincehegyen főzőverseny zajlott. Elsöprő győzelmet aratott az Összefogás a Faluért csapatának zöldséges-boros nyúlraguja, melyet Juhász Gabika és Székely Dani főzött. A második helyen az Anti-Szaki-Team szóljanka-levese, a harmadikon a Magyarok Szövetsége színeiben induló Szeitz Zsolt aratótál étele végzett. Különdíjat kapta a Móricz Zsigmond Gimnázium diákjainak Csibék csapata és Ferich László és csapat, a 3 Grácia.  

 A Nemadomfel együttes
„Jobb velünk a világ”. A Pátyon immár hagyományosan fellépő Nemadomfel együttes jótékonysági koncertet adott a Széchenyi téren. A bevételt az épülő Szent Imre templom javára ajánlották fel. A műsor előtt Bendl János ismertette az Alapítvány Páty Fejlesztéséért pályázatának eredményét, melyen civil szervezetek jutottak anyagi forráshoz programjaik megvalósítására.

A téren sörösdoboz-hegymászás és kosaras körhinta szórakoztatta a gyermekeket. A Kincsem közben vásárosok portékái csábították a felnőtteket. A finom lekvárokat, kecske- és juhtermékeket meg is lehetett kóstolni. A sor végét a kosaras különleges, igényesen font vesszőportékáival.

A Hagyományok Házánál mindkét nap várták a látogatókat. A ház első szobájában Varga József ostorkiállítását tekinthették meg. A hortobágyi ostorok mellett a tárlat egyik érdekessége volt egy százéves felvidéki szűr. A Hagyományok Házában épített kemence éppen elkészült a rendezvényre és a Magyarok Szövetsége Pátyi Tagegyesülete nagy igyekezettel kenyeret sütött benne. A finom ropogós kenyérből vendégül látták a falu apraját-nagyját. Sokak számára a fateknőben dagasztás is kuriózum volt, melyet lelkes közönség kísérhetett figyelemmel.

Falunk szülötte, Kiss Eszter színművész Versbazár címmel verses-rajzolásos, mesés-irodalmi délutánja felüdülés volt felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. 

A Budajenőről érkezett Levéd Őrsége Íjászcsoport, korhűen a hunok ruházatát felöltve, látványos bemutatókat tartott. A Nagyréten mindkét nap parasztudvar várta a gyermekeket, állatsimogatóval és póni lovaglással. 

A Pincehegyen kinyíltak a pincék, a gazdák falusi vendégszeretettel és jókedvvel várták az arra sétálókat. A Budakörnyéki Borkultúra Egyesület borversenyt szervezett, nem csak pátyi borászoknak. A borokat szakmai zsűri és a gazdák külön bírálták. Az igazi, vérbeli pátyi program győztesei a szakmai zsűri döntése alapján Kovács Ferenc, a gazdák megítélése szerint pedig Székely Lajos lett. Aki a páratlan szépségű pátyi pincehegy hűvösére és jó boraira vágyik a nyári melegben, még nem maradt le semmiről, mert június 17-19. között a XVIII. Pátyi Pincenapokon mindezt megteheti. Részletes program a borkultúra egyesület honlapján: www.bbe.hu

Hájas Ágnes
Fotók: Szádvári Ferenc, Hájas Ágnes és http://www.bbe.hu

                Kovács Ferenc                   Székely Lajos

 

Nyomtatás :: Bezárás