Pest megye > Kultúra
Visszakapta régi nevét a Moszkva tér

2011-04-30 23:53:21
1877 olvasás

Júniustól huszonhat budapesti közterületnek változik meg a neve. Az 1951-ben elnevezett Moszkva tér visszakapja eredeti nevét, s ismét Széll Kálmánról, Magyarország egykori pénzügyminiszteréről (1875-1878), későbbi miniszterelnökéről (1899 - 1903) nevezik el. A rossz emlékű Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Lágymányosi híd pedig II. Rákóczi Ferenc nevét viseli ezentúl.

Széll Kálmán
Tarlós István főpolgármester  előterjesztését 21 igen és 3 ellenszavazattal (LMP) fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, míg a szocialista képviselők távol maradtak a voksolástól. Mivel egy vonatkozó rendelet módosításával a közterület-elnevezéseknél a személyekre vonatkozó huszonöt éves időbeli korlátozás öt évre rövidült, lehetőség nyílt arra, hogy tér vagy utca viselje a legendás  Aranycsapat egyes elhunyt tagjai (Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás  József), és a szintén világhírű labdarúgó, Dalnoki Jenő nevét.

 A közgyűlés döntése révén méltó emléket állíthatunk mártírjainknak is, mint  például Bauer Sándor, Esterházy János, Fáy Ferenc vagy Mansfeld Péter,  csakúgy, mint irodalmunk olyan nagy alakjainak, mint Illyés Gyula, Romhányi  József és Wass Albert.

         A Széll Kálmán tér 1930-ban. Fotó:Erdélyi Mór
Mellettük a magyar színjátszás és operatörténet  kiemelkedő alakjairól is neveznek el területet: így például hamarosan lesz  Budapesten Sinkovits Imre utca, Domján Edit utca és Simándy József utca.  Immár elhárult az akadály az elől is, hogy olyan nem magyar személyről is  lehessen közteret elnevezni, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes  történelmében kiemelkedő jelentőségű volt. Ekképp változik a Köztársaság tér  II. János Pál pápa térre. Néhány városrész visszakapja korábbi nevét, így  lesz például a Moszkva tér újra Széll Kálmán tér, ahogyan 1929-ben először elnevezték. A korábbi online szavazás  végeredményének megfelelően a Margit híd budai hídfője közelében kap teret az  ’56-os forradalomért sokat tevő Elvis Presley. A Lágymányosi híd pedig II. Rákóczi Ferenc nevét viseli ezentúl.

    

...s amikor a tér nagyobbik részén még teniszezni, sportolni lehetett...

Nyomtatás :: Bezárás