Páty > Közélet
Összefogás a faluért

2011-04-08 19:41:28
1770 olvasás

A harminckét éve Pátyon élő Székely László közlekedési mérnököt a múlt ősszel 37,25%-os szavazati aránnyal választotta polgármesternek a golfberuházás miatt erősen megosztott település. Autószervíz-vállalkozását jelenleg a felesége irányítja. Egy gyermeke és két unokája van. A helyi Hun-magyar Alapítványnak volt az elnöke, de a megválasztása után e tisztségéről is lemondott. Székely László polgármesterrel a Páty előtt álló költségvetési évről beszélgettünk.

- 1,1 milliárd forint körüli főösszeggel fogadtuk el az idei költségvetésünket. Csak a biztos bevételek szerepelnek benne, a várható vagy remélhető bevételekkel majd akkor számolunk, amikor már befolytak a számlánkra. A költségvetés szűkre szabott, de minden működési kiadásunkra fedezetet nyújt.
Több előre nem látható kiadás is a nyakunkba szakadt olyan ügyekben, amiknek a megoldását még az előző testület hagyta ránk. Az iskolaépítés például abbamaradt, a beruházóval folyó vita több pert is generált, amiknek még nem tudjuk a végét. A vita a készültségi fokon zajlik: az új iskolarész fő falai megépültek, de a belső munkák hiányoznak. A generál kivitelező szerint 90% a készültségi fok, az önkormányzat által felkért szakértők véleménye szerint 65%. Az iskola építését még ebben az évben szeretnénk újra kezdeni.
Gyors intézkedést kívánt, hogy az előző testület hatvannal több óvodás felvételét tette lehetővé, mint amennyinek helyet tudott biztosítani. Harminc gyereknek még tavaly átalakítottak egy termet, a másik harminc elhelyezésére az új önkormányzatnak mindössze másfél hónapja maradt. A református egyház tulajdonában lévő épület felújításával végül sikerült február 27-én átadnunk a Csicsergő Óvodára keresztelt tagintézményt.
A tavalyi útépítésekről is most derült ki, hogy engedély nélkül és hitelből épültek. A büntetéseket mi fizetjük és az engedélyeket is, utólag, nekünk kell beszerezni.
Örvendetes viszont, hogy idénre beterveztük, sőt a napokban be is fejeztük a falun átfolyó patak medrének a tisztítását, remélve, hogy ezzel a talajvíz is mérséklődik az ófaluban.

-   Az új testület milyen sorsot szán a nagy tiltakozást kiváltó, Telki és Páty határába tervezett golfberuházásnak?
-   Sikerült a Grupo Milton spanyol-magyar céggel megszüntetnünk az önkormányzatra szerintünk káros szerződést. Az egész ügy minden tekintetben visszakerül a kiinduló pontra. Nagy szerencse kellett ahhoz, hogy ez így sikerüljön. Az előző szerződést ugyanis úgy kötötték meg, hogy abból a falu nagy károk elszenvedése nélkül nem tudott volna kimászni. A külső körülmények azonban úgy alakultak, hogy a Grupo Milton önként ajánlotta fel a szerződés felbontását.

-   Mik ezek a külső körülmények?
-   A Talentis-programot a magyar kormány támogatja a Zsámbéki-medencében, ami a zsámbéki és herceghalmi iparterület fejlesztését eredményezi. A Milton sem akar lemaradni, így erejét az M1 melletti, 120 hektáros pátyi területeinek a fejlesztésére összpontosítaná. Másrészt Székesfehérváron az az ingatlan, amire a golfberuházás mellé ígért útépítések biztosítékaként Páty jelzálogjoga felkerült, most felértékelődött, mert belterületbe vonták. Annak érdekében, hogy az ingatlanról Páty jelzálogjoga lekerüljön, a cég kész volt kompromisszumot vállalni.
A Grupo Milton érdeke, hogy az M1 mellett fekvő pátyi iparterülete mielőbb felfejlődjön, így velük együttműködésben megépítjük a zsámbéki kanyart az autópályával összekötő utat, amivel egyben az Iskola utcát is tehermentesíteni tudjuk. Az M1-ről az út a Mol-kútnál indul és a temető mellett elhaladva a Tüzép-telep mellett csatlakozik be a zsámbéki útba egy körforgalommal. Budajenővel és Telkivel pedig közösen próbálunk pályázati pénzhez jutni, hogy a két település határában utat nyissunk a telki út és a zsámbéki út között. Így Páty belterületének kihagyásával lehetővé válik e települések számára is a felcsatlakozás az M1 autópályára.
Ha ezeket a terveket sikerül megvalósítanunk, és az előző önkormányzati ciklusból ránk maradt tartozásokat is le tudnánk zárni, akkor jövőre már egy sokkal kedvezőbb helyzetből indulhatnánk.

-   A helyhatósági választások eredményét jelentősen befolyásolta a golfberuházás elleni tiltakozás. Hogyan mutatkozott ez meg a választás eredményében?
-   Egyetlen olyan képviselő ül a testületben, aki támogatta a golfprojektet, dr. Bognár András, a korábbi polgármester. A többi képviselő a beruházás ellenzője volt. A nyolc képviselőből hetet az Összefogás a Faluért Mozgalom támogatásával választottak meg ugyanúgy, mint engem is polgármesternek.

-   A kilencfős testületből tehát nyolc egy csapatban indult a választáson?
-   Igen. Sőt a külsős alpolgármestert is az Összefogásból választottuk. Zsarnóczay István képviselőként lett alpolgármester, s a testületi működéssel kapcsolatos feladatokat látja el, míg Varga László, a külsős alpolgármester, kifejezetten a településfejlesztési feladatokkal foglalkozik.

-   Új jegyzőt is választottak.
-   dr. Guba Zsoltot harminc jelentkező közül választottunk ki. Nógrád megyéből érkezett, s egyelőre hathónapos próbaidejét tölti. Az új kormány lehetőséget adott az önkormányzatoknak, hogy különösebb indoklás nélkül elküldhessék azokat a jegyzőket, akikkel valamilyen okból nem tudnak, vagy nem kívánnak együtt dolgozni. Ezzel a lehetőséggel éltünk mi is.

-   Egy négyszázmilliós OTP-hitel állt az önkormányzat rendelkezésére a Várady-kastély megvásárlására és rekonstrukciójára. Ebből százötven milliót igénybe is vettek a megvásárlásra és tervezésre. A maradékot azonban az új önkormányzat visszamondta. Milyen sorsot szánnak a kastélynak?
-   Az épület túl nagy polgármesteri hivatal céljára: nem hogy növelni nem akarjuk, de inkább csökkenteni szeretnénk az önkormányzati hivatalt, amire a jelenlegi épület tökéletesen megfelel. A kastélynak a jövőben valamilyen kulturális feladatot kellene ellátnia, vagy egy közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény kaphatna itt helyet.

  Az elmúlt időszakban nagy viharokat kavart az önkormányzat lapja, a Pátyi Kurír főszerkesztőjének a személye. Az új főszerkesztő, Szádváriné Kiss Mária kinevezésével végre nyugvópontra kerül a pátyi médiaháború?
-   Úgy érzem, igen. A lap megújításában a képviselő-testületnek – szándékoltan – kevés szerep jutott. A jelenlegi vezetés csupán lehetőséget teremtett arra, hogy egy tisztán civilekből álló tanácsadó testület a pályázat kiírásától a főszerkesztő jelöléséig minden ezzel kapcsolatos feladatot elvégezhessen. 

-   Milyen pénzben nem feltétlenül kifejezhető változást tart fontosnak a falu életében?
-   Szeretnénk a sportot fokozottabban és szervezettebben támogatni, mert úgy gondoljuk, hogy az ifjúság nevelésében ennek fontos szerepe van. Szeptembertől a Bocskai István Általános Iskolában bizonyos évfolyamoknál testnevelési óra keretében bevezetjük az ingyenes lovas oktatást és a társas táncoktatást. 

Koós Hutás Katalin

Nyomtatás :: Bezárás