Páty > Közélet
Golf - Mi lesz július 15. után?

2010-06-29 08:41:22
1182 olvasás

A március 29-i testületi ülésen a képviselő-testület március 31-ről július 15-re módosította a Páttyal közel azonos méretű „golfvárost” engedő szabályozási terv hatályba lépésének határidejét. Tollner Józsefet, a beruházást kezdetektől ellenző önkormányzati képviselőt arról kérdeztük, mi várható július 15. után?

-   Van esély arra, hogy az alkotmánybíróság már korábban megsemmisíti a golfvárossal kapcsolatos határozatokat és a rendeletet.  Másrészt remélem, hogy a képviselő-testület golfvárost támogató része is lesz annyira bölcs, hogy a település érdekében elfogadja azt a határozati javaslatunkat, amely a szabályozási terv hatálybalépésének időpontját az új testület megalakulásáig, de legalább az Alkotmánybíróság döntéséig elhalasztaná. 

-   Ön az ügyészséghez fordult a golfváros ügyében. Miért?
-   A beadvány tárgya eredetileg a golfberuházó, a Grupo Milton által Pátynak ígért tízmillió eurós útberuházás garanciájaként felajánlott székesfehérvári ingatlan értékbecslése volt. A beruházó értékbecslője 10 millió euróra (akkori árfolyamon 2,7 milliárd forintra), míg egy pátyi szakértő 15 millió forintra, de egy független székesfehérvári értékbecslő is csak 500 millió forintra értékelte a legelő besorolású területet. Az elsőként említett értékbecslés testületi elfogadása felveti a csalás mellett a hűtlen kezelés gyanúját is. Egy feljelentés-kiegészítésben még ennél is súlyosabb ügyre hívtam fel az ügyészség figyelmét. A március 29-én elfogadott, majd a beruházóval másnap aláírt településrendezési szerződésben a beruházó által vállalt, tízmillió eurónyi útépítések közül a legfontosabbra, az M1-csomópontot a Zsámbéki-kanyarral összekötő elkerülőre az önkormányzat ugyanezzel a befektetői körrel már kötött szerződést, mely szerint az ipari park szabályozási tervéért cserébe saját költségükön megterveztetik és megépíttetik ezt az utat. Ennek értéke szerény becslések szerint is másfél milliárd forint. A golfot támogató tíz képviselő ennyi pénztől, ilyen értéktől szabadította meg a falut.

-h-

2010. június 29-én, 15 órakor rendkívüli ülést tart a pátyi képviselő-testület. Itt dől el, hogy a golfterület szabályozási terve hatályba lép-e július 15-én, mielőtt az Alkotmánybíróság döntést hoz, vagy az ellenzők szándéke szerint december 15-ig - az új képviselő-testület mukába állásáig - meghosszabbítja az életbe lépés határidejét. Ha az Alkotmánybíróság megakadályozza a beruházást, de már ezt megelőzően az érintett területre vonatkozó szabályozási terv hatályba lép, a golfprojektet jegyző Grupo Milton kártérítési igénnyel léphet fel, és milliárdokat vághat zsebre egyetlen kapavágás nélkül. - áll a Páty nem eladó Civil Összefogás 2010. június 28-án kiadott sajtóközleményében.

A beruházást támogató egyik képviselő lapunknak azt hangsúlyozta, hogy az iparterület-fejlesztéssel és a golf-fejlesztéssel kapcsolatos településrendezési szerződésbe egyértelműen belefogalmazták, hogy alkotmánybírósági vétó esetén a fejlesztő felé nincs kártérítési kötelezettsége az önkormányzatnak. A képviselő véleménye szerint az alkotmánybíróság által megsemmisített jogszabályok esetében kártérítési kötelezettséget keletkeztetni nem lehet.

Kapcsolódó cikkeink: Merre tart a golf-projekt? - 2010-05-14

Nyomtatás :: Bezárás