Páty > Kultúra
Hol napsütés, hol özönvíz a pincenapokon

2010-06-14 16:28:56
1580 olvasás

 „Az alig több mint másfél évtized községünk életében csak egy pillanat az elmúlt közel ezer évhez képest, hiszen az 1286-ban kelt királyi oklevél már meglévő településként említi Pátyot.” - fogalmazott köszöntőjében Bodnár András polgármestere.

Az okiratos említés 724. évfordulóján, május 28-án a Pátyi Községi Kórus és a Hagyományápoló Néptánccsoport műsora nyitotta a XVII. Pátyi Pincenapokat. A kiállító teremben Fonalvarázs címmel helybéli asszonyok Richelieu- és Madeira-hímzéseit láthattuk.

A több száz éves pincesor tizenhat pincegazda-borász részvételével évről évre kiváló szórakozást nyújt a május végi hétvégeken. A nyitott pincék igen sok látogatót vonzottak. Ritka alkalom, hogy megcsodálhatjuk a nemes penésszel beszőtt boltíveket, az 1800-as évekből fennmaradt fapréseket és a borokat közvetlenül a hordókból kóstolhatjuk. A borkóstolón kívül pogácsa, fánk, pörkölt és más ínycsiklandozó falatok is várták a vendégeket.

Rendezvények zajlottak a falu több pontján is: a sportpályán az Erős Emberek Viadala, a Hun-Magyar Egyesület területén íjászat, a Tájháznál a Magyarok Szövetsége Pátyi Csoportja szervezésében kenyérsütés és állatsimogató. Helyi termékekből is kóstolhattunk. A művelődési házban Páty Bajnoka-sakkversenyt rendeztek. A gyerekeket a Töri Pincében és a Gyermekpincében homokozó, fajátékok, parasztudvar állatokkal, lovaglás, arcfestés, könyvkuckó, bábsarok és még sok érdekesség várta. A Pátyi Keresztyén Ifjúsági Csapat zokniháborút szervezett. A Pincehegyen, a Százéves Hársfa alatt a szombat estét az Irigy Hónaljmirigy paródiashowja zárta.

A szeszélyes időjárásnak köszönhetően időnként derült égből jött az égi áldás, így csurom vizesen tapasztalhattuk, hogy a májusi eső nem feltétlen ér aranyat. Azonban e szélsőséges klíma sem riasztotta el a több száz, Pátyra érkező vendéget és a bajor testvértelepülés, Kirchheim küldöttségét, akik reméljük, jó hírét viszik a falunknak.

Hájas Ágnes

Nyomtatás :: Bezárás