Sporthírek
ELITE Basket diadal a nemzetközi kosárlabda tornán

2006-05-01 15:53:05
1120 olvasás

Szinte hihetetlen, mégis igaz!
Az ELITE Basket csapata veretlenül megnyerte az április 14-16 között Budakeszin és Piliscsabán, az 1991-ben született fiú csapatoknak megrendezett nagyszabású nemzetközi kosárlabda tornát!

A rendezvényen hét ország legjobbjai vettek részt, az orosz bajnok Kirovskaya, a cseh bajnok Sokol Prazsky és a másik legjobb cseh csapat, a Sparta Praha, a német bajnok Berlinből, a legjobb lengyel csapat, a Prokom Trefl fiataljai, a lett élcsapat, a VEF-Riga, a Délvidék legjobbja, az újvidéki SKK Kadet és persze az ELITE Basket csapata Magyarország képviseletében.
Ilyen jellegű, csak az adott országok legjobbjait felvonultató nemzetközi tornát ebben a korosztályban még soha nem rendeztek egész Európában, így valóban egyedi eseményt láthatott, aki figyelemmel kísérte az eseményt.
Szegő Tibor az NSA Junior Klub honlapján (www.nsa.hu – az „eredmények” rovatban olvasható online tudósítás a tornáról, na és persze az ELITE SE honlapján, ami www.elite-basket.hu) így kezdte a Döntőről a beszámolót: „A csodát vitte véghez a hazai csapat, amikor a döntőben legyőzte a sokkal esélyesebb orosz Kirovskaya gárdáját, s ezzel itthon tartotta a trófeát.”
A Döntőben már a résztevők bemutatásakor majd szétrobbant a csarnok, a drukkerek óriási hangorkánnal bíztatták a hazai csapatot, az ELITE Basket-et. Az ellenfél az orosz bajnok Kirovskaya-91 csapata Szentpétervárról. Játékerejükről anynyit, hogy az oroszok veretlenül nyerték meg saját bajnokságukat, és az elmúlt években minden nemzetközi tornán ahol csak indultak elsőként végeztek! Öt két méter körüli óriás, és kitűnően képzett, kiválasztott mezőnyemberek alkotják ezt a nagyszerű csapatot, a torna toronymagas esélyeseit. Álomszerűen kezdődik a mérkőzés. Kitűnő taktikával és teljes odaadással sikerül meglepni az ellenfelet, néhány perc után 7:1 ide! A nézőtér harsog: „Ria, Ria, Hungária! Hajrá Magyarok! Hajrá ELITE!” Az oroszok rendezik soraikat, és elképesztő pontossággal dobnak kintről is, bentről is. A második negyed elején már 16:9 oda, sőt a negyed végén már kilenc ponttal is vezetnek, amit az utolsó másodpercekben sikerül hatra csökkenteni: a félidőben 29:23-ra vezet a Kirovskaya. Az ELITE SE által rendezett torna előtt a hét országból érkezett résztevők korábban nem is hallottak arról, hogy van egy olyan település Magyarországon, hogy Budakeszi, most pedig egy Budakeszin működő kis sportegyesület csapata vitézkedik a sokmilliós Szentpétervár kiválóságaival szemben…
A második félidőben rögtön az elején sikerül háromra megközelíteni az ellenfelet, utána kezdenek elhúzni az oroszok. Öt perc van hátra a negyedből, amikor már 11 ponttal vezet az ellenfél (36:25). De ekkor valami történik. Mintha porszem került volna a Kirovskaya addig olajozottan működő gépezetébe. Már nem növelik előnyüket – sőt elkezdünk fölkapaszkodni! Játékunk még szervezettebbé válik, az elszántság – ha lehet – még nagyobb lesz, a lelátó pedig szinte megmozdul. A negyed végén már „csak” nyolc a különbség, de érezhető, hogy „vérszemet kaptak” a fiúk! Még a negyedek közötti szünetben is megállás nélkül harsog a nézőtér, zúg a biztatás, eufórikus a hangulat! A negyedik negyedben pedig megtörténik a csoda! A mieink szinte önkívületi állapotban a pályán és a cserepadon egyaránt, az oroszok pedig nem értik mi történik itt! Már csak hat a különbség, már csak négy, kettő – kiegyenlítettünk! A Kirovskaya nagy tapasztalatú edzője mindent megpróbál. Időt kér, cserélgeti a játékosait. De a torna során először megjelent az arcán a bizonytalanság. Már nem oly higgadt, mint a többi meccs hajrájában. Már nem küldi be a máskor kevesebbet játszókat, akik akkor lépnek pályára náluk, ha már eldőlt egy-egy meccs. Nem, most a legjobbaknak kell küzdeni, mert baj van, érzik.
CSAPATUNK elképesztőt produkál!
A hajrában egyszerűen leradírozta az ellenfelet, és a végén 14(!) pontos különbséggel, 65:51-re GYŐZTÜNK! Teljes a katarzis!
Az ELITE Basket csapata megnyerte a nemzetközi tornát, veretlenül diadalmaskodott Európa élcsapatai ellen!
1. ELITE Basket (Magyarország)!!!

Köszönjük annak a néhány cégnek (nagyon sokakat kerestünk meg, de némileg érthetetlen módon legtöbb helyen teljes elutasítással találkoztunk) akik segítséget nyújtottak nekünk a torna megrendezéséhez: Totisport (www.totisport.hu), Sport Trófea Kft (www.sport-trofea.hu), Dulux (www.dulux.hu), Teddy Festékbolt (Bp., XI. Tétényi út 37.).
Csak reméljük, hogy ez a fantasztikus siker után számíthatunk egy kicsit több erkölcsi és anyagi támogatásra az illetékesek részéről, hogy a következő évfolyamokban kosárlabdázó fiatalok is hasonló sikereket élhessenek át.
A tornáról a MTV április 22-én, szombaton az Izomláz című műsorban adott rövid összefoglalót, a Sport1 pedig április 30-án az NSA Junior Klub című műsorban egy mintegy 40 perces összefoglalót sugárzott, amit két-három alkalommal megismétel a következő napokban.

GYERTEK KOSÁRLABDÁZNI, hogy ebben a csodálatos, az ügyességet, gyorsaságot, pontosságot, személyiséget, figyelmet, fegyelmet és intelligenciát fejlesztő sportág segítségével Ti is sok szép élményhez jussatok!

Az ELITE Nemzetközi Utánpótlás
Kosárlabda Torna 2006
hivatalos végeredménye:

1. ELITE Basket (Magyarország)
2. Kirovskaya-91 (Oroszország)
3. Sokol Prazsky (Csehország)
4. BA Sparta (Csehország)
5. SKK Kadet (Szerbia és Montenegro)
6.VEF-Riga (Lettország)
7. Prokom Trefl Sopot (Lengyelország)
8. BG 2000 Berlin (Németország)

Az ELITE Basket győztes csapata
  4  Feigl Márk
  6  Szabó Johnny
  7  Bíró Péter
  8  Czégel Dániel
10  Kis Viktor
12  Spiriev Olivér
15  Moravcsik Áron
16  Czakó Tamás
18  Pazicski Gábor
20  Tatár Farkas
31  Trinder László
34  Lakits András
37  Horváth Barnabás
55  Nedelcu Gergő
64  Szabó Zsolt
Vezetőedző: Molnár Tamás
Másodedző: Ujhelyi Gyula
Atlétikus képzés: Nemere Jánosné (Klári néni)
Egyéni képzés: Keszler Márton és Hartai Tamás

Nyomtatás :: Bezárás