Páty > Életmód
Nem kell pánikba esni

2008-06-10 16:26:05
1402 olvasás

Májusban, júniusban gyakran találkozhatunk padlásunkon, kémények üregeiben, csüngő ereszek alatt, házfalak réseiben, kertünkben lévő fák ágain méhrajzással. Nem kell pánikba esni - tanácsolja Monori Attila pátyi méhész.

Ezekre az állatokra szüksége van a természetnek és mivel mézet készítenek, így számunkra is igen fontosak. A vegyszeres permetezéseknek és az építkezéseknek (beépülő szántók, ligetek) köszönhetően rohamosan csökken a méhek élettere. Eltűnnek a méz alapanyagát képező virágzó aljnövényzetek és a fák. A méhek keresik a számukra ideális, még pollenekben gazdag területeket, így a virágos, bokros, fás kertjeinket.

A méhek a nyárelő hónapjaiban területszerzéssel és a családalapítással foglalatoskodnak, ilyenkor előfordulhat, hogy „beköltöznek hozzánk”. Ilyenkor a kaptárból egy már meglévő méhcsaládból kiválik egy fiatal királynő és elhagyja a kast, új otthon keresve a köré rajzó családtagjainak. Egy ilyen család 1000-2000 méhecskékből áll, amely megfelel egy kis létszámú családnak. A királynő az említett helyek egyikére leszáll és egy feromon nevű kémiai vegyületet kibocsájtva maga köré gyűjti a heréket és dolgozókat és megalapítja az új családot.  Az egymásra szálló méhek egy hatalmas, közel két kilogramm súlyú vízcsepphez hasonló alakzatot alkothatnak. Ha a közelükbe kerülünk, nem kell megijedni, ilyenkor nem működik a védekező mechanizmusok, tehát nem támadnak.  A heréknek egyébként sincs fullánkjuk, tehát nem szúrnak. A családlapító „gyülekezet” pedig zömében herékből áll, s feladatuk a királynő megtermékenyítése. A királynő mérete 1-2 cm lehet, attól függően, hogy mennyi petét tartalmaz a teste.

A rajzó méheket erőszakkal bolygatni, vízzel vagy mérgező anyaggal lepermetezni nem szabad, és gyerekeket se engedjünk a közelükbe. A család befogására megvannak a speciális eszközök, ezért ebben célszerű egy méhész segítségét kérni. Begyűjtésük a napszaktól függően 2-5 órát vehet igénybe.  Ezek hasznos állatok, így szükség van minden egyes példányra. 

Méhrajzás esetén nonstop hívható Monori Attila méhész (06/30-203-5367) vagy a helyi tűzoltóság 06/23-343-832)!

Feltétlenül fontos tudni, hogy allergiásak vagyunk-e a méhcsípésre. Tartsunk otthon, kirándulásra vigyünk magunkkal Calcimusc 5 ml injekció ampullát, melyet szükség esetén vízben feloldva igyunk meg. Amennyiben megcsípett a méh, igen jó házi szer a vöröshagymaszelet, melyet szorítsunk a csípésre, ez fájdalmas lesz, de rövid időn belül megszűnnek a panaszok.
-    h -

Nyomtatás :: Bezárás