Kultúra
Differenciáltabb lett a Pest Megyei Építészeti Nívódíj

2008-05-22 08:05:49
1115 olvasás

Korábban a zsűrizés során problémát jelentett a köz- és lakóépületek egy kategórián belüli értékelése, pedig építészetileg nehezen kezelhető a léptékében is eltérő két műfaj.

A pályázat elbírálása során a külső és belső közösségi terek létrehozása, a fórumok, terek, találkozóhelyek színvonalas megépítése, az épület és a környezet kapcsolata közösségszervező erővel bírhat. A családi ház azonban nem tud közösséget összekovácsolni, nem lehet olyan példaértékű, mint egy középület.
A jövőben ezért elkülönül a köz- és lakóépület díjkategória azzal a tartalmi változással, hogy a középület kategóriában az I., II. és III. helyezettek oklevelet és pénzjutalmat kapnak, míg a lakóház I. II. és III. helyezettjeinek csak oklevelet.  Azok az épületek, melyek klíma- és energiatudatos építészeti megoldások használatával épültek, előnyben részesülnek a döntéshozatalnál.
A 2008. évi költségvetésben a célra előirányzott pénzösszeg 1.800.000.-Ft. Az Építészeti Nívódíj I. helyezettje minimum 500 ezer forintban részesül.

A képen a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Központ és Volf György Könyvtár épületegyüttese, a Pest Megyei Építészeti Nívódíj 2007 II. helyezettje.

Nyomtatás :: Bezárás