Budakeszi > Kultúra
Nagy Gáspár síremlékét szentelték Nagytilajban

2008-05-05 16:28:17
1149 olvasás

A hétvégén Nagy Gáspár síremlékének felszentelését tartotta a család Nagytilajban. A budakeszi Kossuth-díjas költő egy éve, 2007. január 3-án távozott közülünk. Egyben másodszor is kiosztották a tavaly alapított Nagy Gáspár-díjat.

"Nagy Gáspár testvérünk alig több mint egy év után újra összehívta barátait, tisztelőit" – kezdte beszédét Veress András szombathelyi megyés püspök a síremléknél, amelyre – mint mondta – nem az eltávozottnak, hanem nekünk, az élőknek van leginkább szükségünk, hogy megállhassunk mellette, hogy emlékezhessünk. Nagy Gáspár Legvégül című versét idézte: "Testem végül földdé fogalmazódik / akár a lovaké ideges vonatoké / csak a humusz száguldozik / csak a fű füstölög tovább / de koponyám kehely / egy madár ritka röptével / az égnek fölmutatja és / ketten várunk a harsonákig." - tudósít az eseményről a Magyar Hírlap. A budakeszi kőfaragó mester, Schall Nándor készítette a síremléket, melyen a következő idézet áll:  "... a remény sohasem meghaló, ha minden utolsó szalmaszál ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ..."

A nagytilaji művelődési házában a közeli barát és munkatárs, Juhász Judit köszöntője után Szabó András verseket mondott, Kovács Gábor a költő megzenésített verseit adta elő, melyekből CD-t is készít. Majd Petrik Béla irodalmár, Ágh István költő, Orosz István grafikusművész, Szokolay Sándor zeneszerző, Szakolczay Lajos irodalomtörténész és Görömbei András irodalomtörténész professzor, a Nagy Gáspár monográfiát készítő barát idézték fel Nagy  Gáspárhoz kapcsolódó személyes emlékeiket. Szakály Ferenc a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület nevében posztumusz díszoklevelet adott át Nagy Gáspárnak a költészet bátor és kimagasló műveléséért, az ősi röghöz, a szülőföldhöz való hűséges ragaszkodásért. Az oklevelet a költő felesége vette át, aki a kultúrházbeli rendezvényt szervezte, és akivel Budakesziről nagyon sok barát érkezett a programra.

Végül a szombathelyi Életünk című folyóirat egy éve alapított Nagy Gáspár-díját Czakó Gábor írónak nyújtották át, aki évtizedek óta meghatározó szerzője az Életünk folyóiratnak, műve pedig egyívású Nagy Gáspáréval. A Duna Tv-ben népszerű műsort vezet Beavatás címmel. A díjat 2007. május 4-én, a költő születésnapján adták ki először. Akkor Zalán Tibor költőt jutalmazták a Berzsenyi Hegyhátszentmártonban című verséért.

Nyomtatás :: Bezárás