Telki > Sporthírek
Az OTP visszalépett a telki edzőcentrum finanszírozásából

2008-04-07 09:25:47
1223 olvasás

A 2,5 milliárd forintos beruházásból 700-800 milliót az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) finanszírozna, a fennmaradó összeg jelentős részére pedig hitelt venne fel a Magyar Labdarúgó Szövetség. Kisteleki István, az MLSZ elnöke egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a magyar futball jövőjét alapozhatja meg a telki edzőcentrum, ha létrejön a megvalósításához szükséges összefogás.

A telkiek bizakodnak, a településről alkotott jövőképük igen fontos meghatározó eleme lenne a Puskás Ferencről elnevezett labdarúgó sportcentrum, amelynek alapkövét tavaly tavasszal rakták le, a kivitelezést pedig idén tavaszra ígérték Telkiben. A végleges szerződés megkötésére azonban csak a nyár végén került sor, és a szerződés hatályba lépésére is december elejéig várni kellett. Így az MLSZ által eredetileg 2008 tavaszára tervezett átadás tovább csúszik a most elutasított hitel miatt is. A földmunkák azonban már elkezdődtek, és az MLSZ reméli, hogy rövid időn belül sikerül megállapodnia egy pénzintézettel a finanszírozásáról. Ebben az esetben pedig 2009. elején át lehet adni a létesítményt.

A tervek szerint négy nagypálya készül, ebből egyik a legkorszerűbb műfű-fűkeverékes, egy negyedik generációs műfüves, kettő hagyományos füves talajú lesz. A nagypályák mellett egy strandfutballpálya és egy futsal mérkőzések, s további teremsportok lebonyolítására szolgáló, ötszáz néző befogadására alkalmas sportcsarnok, számos erősítő, kondicionáló és rekreációs terem, korszerűen felszerelt orvosi rendelő, egy futópálya, egy nagy és két kisebb konferenciaterem, negyvennyolc szobás, négycsillagos hotel, százhúsz fős kapacitású konyha és étterem is létesül. Ez a technikai bázis ad majd otthont nem csak a felnőtt- és korosztályos válogatottaknak, de az edzőképzésnek, a játékvezetők felkészítésének, valamint külföldi csapatok edzőtáborozásának is. A terület kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy minőségileg kiemelt terület legyen, amely jól megközelíthető, ha az M0-ás körgyűrű teljesen elkészül.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a magyar futball jövőjét alapozhatja meg a telki edzőcentrum, ha létrejön a megvalósításához szükséges összefogás. Tudást kell fektetni az sportágba, tudást pedig egy olyan centrumon keresztül lehet felhalmozni, amelyben egyszerre áll rendelkezésre minden a korszerű szakmai munkához. Ma már a legtöbb fejlett futballkultúrával rendelkező országnak, a németeknek, hollandoknak, olaszoknak, spanyoloknak van ilyen centrumuk. A magyar labdarúgás minden résztvevőjét arra kérte, hogy álljon melléjük és támogassák őket, hiszen az érdeklődés, a szurkolás a megvalósulásért ugyanolyan fontos, mint az edzők és labdarúgó-vezetők szakmai segítsége, vagy az újságírók támogató figyelme.

Az MLSZ tervei mentén gombamód szaporodnak itthon a műfüves pályák, akadémiák. Az OLLÉ Program sikere, hogy mind többen értik meg: korszerű létesítmények nélkül nem lesz újra futball az országban. Nem lehet salakos, földes, elavult és sérülésveszélyes pályákon kedvet teremteni a gyerekeknek ehhez a gyönyörű sportághoz. Rengeteg önkormányzati vezető és testület - bármilyen nehéz is a helyzete településének - vág bele városa, falva sportpályáinak felújításába. Szaporodnak a minőségi pályák, egyre több akadémia keresi, majd képzi a tehetséges fiatalokat, egyre több klub élén állnak komolyan tervező, a futballba nem pusztán érzelmi, hanem üzleti okból is befektető tulajdonosok. – nyilatkozta Kisteleki István.

Kapcsolódó cikk

A magyar labdarúgás legnagyobb beruházása Telkiben 2007-05-08

Nyomtatás :: Bezárás