Budakeszi > Kultúra
Civil szervezeti egyeztetés 2008 rendezvényeiről

2008-01-16 08:28:35
1342 olvasás

Változtak a civil szervezetek önkormányzati pályázati lehetőségei, de továbbra is január 31-ig kell az előző évi támogatásokkal elszámolniuk. A művelődési központ megemelte a terembérleti díjat emelt - derült ki azon a hagyományos városi intézményi és civil szervezeti egyeztető fórumon, melyet Kocsis Liza, az Erkel Ferenc Művelődési Központ novemberben kinevezett új igazgatója tegnapra hívott össze a város idei rendezvényeinek időpontegyeztetésére.

A fórumra meghívást kaptak a város intézményei, a közel félszáz civilszervezet, a német önkormányzat, a jegyző és a polgármester, valamint az oktatási, kulturális, sport- és ifjúsági bizottság (OKSIB).

A szerény részvétellel lezajlott egyeztetésen Czifra Zsuzsa, az OKSIB elnöke az önszerveződő, öntevékeny közösségeket támogató alapról - ami Budakeszi civil szervezetei számára az önkormányzati támogatást jelenti - elmondta, hogy a szétosztható összeg nem változik, idén is két és félmillió forint áll majd rendelkezésre. Az összeg felosztásáról a képviselő-testület dönt az OKSIB javaslata alapján. Az igényeket március 15-ig lehet a polgármesteri hivatalban benyújtani, melyhez már az új pályázati űrlap kitöltése szükséges. Az új pályázati űrlap beszerezhető a polgármesteri hivatalban és elvileg letölthető az önkormányzat honlapjáról is. A bizottság elnöke szerint az elbírálás április 30-ig megtörténik és az attól számított 30 napon belül folyósítják a százezer alatti, hatvan napon belül pedig a százezer feletti támogatási összegeket. Új információ, hogy összeg elosztása nem feltétlenül a kulturális érték vagy a végzett munka nagysága, hanem a taglétszám alapján történik majd.

Az OKSIB hatáskörébe tartozik a döntés a Művelődési Alapban rendelkezésre álló összeg felosztásáról. A tavalyi összeg teljes egészében megmaradt, idén így a szokásosnál több, kilencszázezer forint vár megfelelő pályázati célok támogatására, amennyiben ezt a költségvetés elfogadásánál a képviselő-testület megszavazza.

Kocsis Liza, a művelődési központ igazgatója bejelentette, hogy a művelődési központ bevételre kötelezett intézmény, s idén egymillió forinttal több bevételt kell megtermelniük, mint tavaly, ezért minden egyes civil szervezettel, amelynek megállapodása van az intézménnyel, külön-külön újratárgyalják annak feltételeit. A bevételközpontú civilszervezeti rendezvényeknél (pl. a báloknál) a terembérleti díj bruttó húszezer forintról huszonötezer forintra emelkedik. Az év első felében még a tavalyi árak érvényesek.

A művelődési központ munkatársai összegyűjtötték a város kulturális helyszínein várható programokat, melyeket áttekinthető táblázatba rendezve feltesznek az intézmény honlapjára, de elküldik a civil szervezeteknek is. Ehhez az elkövetkező napokban várják azoknak a szervezeteknek a jelentkezését, akik az egyeztetésen nem vettek részt, de rendezvényük lesz Budakeszin ebben az évben, hogy terveikről tájékoztassák a művelődési központot.

2008. legfontosabb, a legtöbb civil szervezetet megmozgató rendezvényei: február 2-án a farsangi felvonulás, május 25-én a gyermeknap, június 6-8-ig az Erkel Napok, szeptember 20. a szüreti vigadalom és december 23-án a falukarácsony. A Budakeszi Családi Napok pontos időpontját nem sikerült eldönteni, vagyis az augusztus 20. előtti vagy utáni hétvégén rendezzék. A főzőversenyre így vagy augusztus 18-án, vagy 24-én kerül sor.

Nyomtatás :: Bezárás