Páty > Közélet
PáKICs...

2007-10-19 20:31:52
1663 olvasás

…azaz a Pátyi Keresztény Ifjúsági Csapat éppen egy éve kezdte meg működését a református egyházközség keretein belül. A helyi ifjúságot összefogó és részükre a cserkészet szellemiségét átadó kezdeményezés elindítói között önkormányzati képviselőket is találunk: Badacsonyi Zoltán, Bálint Balázs presbiter, Bálint Zsuzsanna, Dimény Gábor, Kollár Tamás képviselő, Pásztor Edina presbiter, Szabó Ágnes, Szabó István presbiter-képviselő, Szabó Zsuzsanna.

 Kérdéseinkre Badacsonyi Zoltán válaszolt. 

- Milyen szervezeti felépítésben működnek?

- A cserkész elveknek megfelelően a gyerekek őrsökben dolgoznak, amelyeket két felnőtt vezet. A csapatnak van egy fenntartó testülete, a pátyi református egyházközség, ahonnan elsősorban erkölcsi támogatást kapunk, de a csapatotthonként használt épületet szintén az egyházközség bocsátja időközönként rendelkezésünkre.

- Mik a célkitűzéseik?

- Ez a szervezet egy hiánypótló kezdeményezés, ráadásul nagyon komoly hiányt pótol. Célunk a gyerekeket Isten közelébe vezetni, nemzettudatukat megerősíteni, és a természet szeretetére, ismeretére nevelni. A cserkészet módszere az elmúlt száz évben bizonyítottan kiválóan bevált, ezért úgy gondolom, hogy ahhoz sem hozzátenni, sem elvenni nem kell. A PáKICs mindenben megfelel a cserkészet alapvető elveinek, módszerünk a cselekedve-játszva tanulás, és fogadalmunkat a cserkésztörvények megtartására tesszük. Célunk ugyanaz: emberebb embert, és magyarabb magyart nevelni. Hogy nem vagyunk a Cserkészszövetség tagjai, ez fontos, de csupán technikai kérdés.

- Kiket várnak a csapatba? 

- Elsősorban 8-9 éves gyerekeket, akik most mentek második osztályba. De idősebbeket is felveszünk, hiszen a csapat - terveink szerint - egészen 17-18 éves korig kínál programokat és foglalkozást. A csapat teljesen nyitott, amely egyrészt ökumenikus nyitottságot jelent minden keresztény-keresztyén felekezethez tartozó számára, de mindenki lelkiismereti szabadságát tiszteletben tartjuk, így azokat is szívesen látjuk, akik más egyházhoz tartoznak, vagy egyáltalán nem vallásosak. Csupán egy dolgot kérünk mindenkitől, hogy fogadják el a csapat szellemiségét. Aki szeret kirándulni, sokat játszani, egy jó közösség tagjává válni, azt szeretettel várjuk.

- Milyen programjaik voltak eddig és mit terveznek erre a tanévre?

- Kéthetente tartottunk őrsgyűlést és kirándulásokat felváltva. Elsősorban a környéket igyekeztünk megismerni, így jártunk már a Nagy-Kopaszon, állatokkal ismerkedtünk a budakeszi Vadasparkban, számháborúztunk a Fenyvesben, de kisvasúttal meglátogattuk a János-hegyet és az Erzsébet-kilátót is. A budakeszi cserkészek meghívására részt vettünk egy kb. 100 fős számháborúban, ami nagyon nagy élmény volt mindenki számára, és amelyet ezúton is szeretnék megköszönni a Prohászka Ottokár Cserkészcsapatnak. Februárban jelmezbált tartottunk, és kétnapos téli portyán vettünk részt Velencén. Tavasszal faluismereti versenyt tartottunk, bejártuk Páty minden zeg-zugát.  Nyáron egy öt napos tábort rendeztünk szintén Velencén, és a rengeteg szórakozás mellett itt került sor a próba letételére is, amelyet a gyereke már olyan nagyon vártak, hiszen egész évben erre készültek. Rendszeresen találkozunk a pátyi focipályán, hogy métázzunk. Erre azért is nagy szükség van, mert június elején megrendeztük az I. PáKICs métabajnokságot, ahol a helyi katolikus közösség fiataljai vitték el a vándorkupát, de reméljük ebben az évben már sokkal több induló között mutathatja meg a PáKICs-csapat, hogy mennyit fejlődött. Szeretnénk aktívabban részt venni a nemzeti ünnepeinken rendezett községi megemlékezéseken. A bál, a faluismereti verseny, a téli portya mellett idén sem maradhat el a nyári tábor, mint egész évi munkánk megkoronázása.

- Hány tagja van a csapatnak?

- Jelenleg 27 gyerek és 10 felnőtt vezető tagja a csapatnak. Reméljük, hogy ebben az évben legalább egy újabb őrssel (6-8 gyerekkel) gyarapodhatunk, és szeretnénk, ha idősebbek is csatlakoznának, hiszen vezetői utánpótlásra is szükségünk van. A következő hetekben a templomi hirdetőtáblákra kifüggesztjük elérhetőségeinket. Engem bátran kereshetnek, a telefonszámom 0620/374-8197, a csapat e-mail címe: pakics2@freemail.hu. Minden érdeklődőt szeretettel várunk honlapunkon is: www.pakics.gportal.hu.

(hájas)

Nyomtatás :: Bezárás