Programajánló
Szeptember 23. ARS SACRA Fesztivál a Klebersberg Kultúrkúriában

2018-09-12 12:36:59
285 olvasás


AZ ARS SACRA FESZTIVÁL 2018 RENDEZVÉNYEI A KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIÁBAN

Az Ars Sacra Fesztivál rendezvényeire a belépés díjtalan. 

2018. szeptember 23. vasárnap 11.00
ÁLOMKÓFIC
a Misztrál együttes gyermekműsora
„Évek óta készültünk, hogy egy olyan lemezt készítsünk a gyermekeknek, melyben a versek eggyé válnak a dallamokkal, a dallamok a gyermekekkel, s így a költészet észrevétlenül épülhet be az életükbe. A dalokat szívből írtuk apró gyermekeknek, kisiskolásoknak, nagyiskolásoknak, kamaszoknak és mindazoknak, akik megérzik bennük a körülöttünk élő világ sokszínűségét.

Oly jó néha elcsellengve széllel tündökölni, színekkel táncolni, Boldogasszony felé tekinteni, erdőben rókát bámulni, réteken megpihenni, árvalányhajjal egymást cirógatni, tavak partján moszkitók énekére békákkal vacsorálni, útban hazafelé cinkét hívogatni, kóficokkal álmodozni, ménesek közt lovak meséit figyelni és olyan jó gyermeknek lenni... még felcseperedve is.”

A belépés díjtalan, regisztrálni a honlapon az esemény melletti gomb segítségével lehet: http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=38775

Az Ars Sacra Alapítvány szervezésében

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom u. 2-10.
Telefon: 392-0860, fax: 392-0862
info@kulturkuria.hu
www.kulturkuria.hu

***

2018. szeptember 12. szerda 18:00
ISTEN KÉPÉRE TEREMTVE
a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának csoportos fotókiállítása
Amióta megteremtette Isten az embert, azóta kutatjuk a természetét, hogy felfedezzük benne az „isteni-t“, a megfoghatatlant. Tárlatunk tisztelgő kiállítás, amely a művésznek, Tóth Istvánnak és művészeti hitvallásán keresztül az embernek állít emléket.

A kiálltást megnyitja Albertini Béla fotótörténész 2018. szeptember 12-én 18 órakor.
Közreműködik Navratil Andrea népdalénekes.

Barlangrajzolók vagy művészek, megfigyelők és szüntelen kíváncsisággal bírók mutatják be a mai napig alkotásaikban az embert. Az embert, aki esendő, aki boldog, aki elgondolkozik vagy megnyílik az alkotó, jelen esetben a fotográfus lencséje előtt. Mert esetünkben erről van szó: a fotográfusnak egyfajta lélekbúvárként szinte le kell vetkeztetnie az alanyát, s meg kell mutatnia belőle azt, amitől emberi az ember. Nem véletlen, hogy a kiállítás alcímében a 2016-ban elhunyt világhírű alkotóra, Tóth Istvánra utalunk, hisz neki sikerült elénk tárni a megfoghatatlant. A klasszikus fotográfia egyik utolsó mestere volt, rendkívüli szakmai tudás, kompozíciós érzék teszi összetéveszthetetlenné képeit. 52 országban több mint 2200 kiállításon bemutatott műveiért 327 díjjal jutalmazták, 1980-ban New Yorkban az Évszázad kiváló fotóművésze címet is megkapta. Tárlatunk tisztelgő kiállítás, amely a művésznek, Tóth Istvánnak és művészeti hitvallásán keresztül az embernek állít emléket. A kortárs fotográfusok művei mellett apa-fia kiállítás is megvalósul, hiszen Apáti-Tóth Sándor művei is a falakra kerülnek.

KIÁLLÍTÓ FOTÓMŰVÉSZEK: Apáti-Tóth Sándor, Baricz Kati, Berényi Gyula, Bécsi Imre, Chochol Károly, Csordás Gábor, Czimbal Gyula, Dömötör Mihály, Fekete István, Gál András, Hupján Attila, Ilku János, Izápi Laura, Juhász László, Kanyó Ferenc, Kozák Albert, Láng-Miticzky András, Máthé András, Módos Gábor, Molnár Ferenc, Molnár István Géza, Murvai Ervin, Papp Elek, Pethő Bertalan, Radnótzi Zsuzsa, S. Faragó Gyöngyi, Siklós Péter, Tobischka Gabriella, Török János, Urbán Ádám, Vajda János, Zsila Sándor

A tárlat díjtalanul megtekinthető október 7-ig naponta 10-18 óráig. Szeptember 15-én zárva.

***

2018. szeptember 18. kedd 18.00
A PIARISTÁK HUMORA
Előadó: Dr. Koltai András Pauler Gyula-díjas levéltáros, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének elnöke
Egy férfiközösség életéből - még ha az egy tanítással foglalkozó szerzetesi közösség is - nem hiányozhatnak a tréfás énekek, versek, történetek és anekdoták sem. Az együtt élő szerzetesek között ezek továbbadásának hosszú és töretlen hagyománya is biztosított volt. Az előadás a magyar piaristák háromszáz évre visszanyúló humorának helyszíneit és műfajait veszi számba, de maguktól a tréfáktól sem kíméli meg a hallgatókat.

Nyomtatás :: Bezárás