Páty > Közélet
Keresztre feszített Krisztus, erősítsd hitünk, óvd az úton lévőket!

2016-10-24 08:26:33
1349 olvasás

E szavak köszöntik az utast Páty Telki felőli közúti határában. Keresztet állítanak Páty kivezető útjaihoz önkormányzati pénzből Bognár András képviselő ötlete alapján. Október 22-én püspöki áldással és szentmisével adták át az elsőt.

A feszületek egyenkénti  költsége 1.600.000,-Ft + ÁFA.  Három keresztet (Telki, Zsámbék, Biatorbágy) állítanak, mivel a Budakeszi felé vezető úton már több éve egy görög katolikus család, a Pátyon élő Papp György és családja állította kereszt köszönti az elhaladókat.

Csák Attila szobrászművész kapta a megbízást a feszületek elkészítésére. Az elsőt az 56-os forradalom emléknapja előtt, október 22-én állították és szentelték. A keresztet Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök szentelte Harkai Gábor plébános jelenlétében.

Az eseményt a szent II. János Pál-templomban püspöki szentmise követte. Október 22. a katolikus templom búcsúnapja is. II. János Pált, a templom névadója I. János Pál halála után 1978. október 16-án választották pápává. Előde iránti tiszteletből a János Pál nevet választotta és október 22-én a Szent Péter téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Ennek emlékét ünnepeli a pátyi katolikus közösség minden évben.

A szentmisén Harkai Gábor és Bindes Ferenc atyák, Szloboda Lajos világi lelkipásztori munkatárs vettek részt, az önkormányzat képviseletében Szabó István alpolgármester, Sági György, dr. Monostori Ernő és Temesszentandrási Gábor Gujdó képviselők is megjelentek.

II. János Pál volt a 264. az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz és  első szláv pápa. Közel 27 éves pontifikátusa az egyik leghosszabb a történelemben. Az egyházat imádsággal és gondoskodással vezette, minden megjelenését a derű és a remény hatotta át. Minden elődjénél több egyházi és állami vezetővel találkozott. A szerdai általános kihallgatásokon több mint 17 millió ember vett részt pápasága alatt. A 2000-ben tartott nagy jubileumi évben több mint 8 millió zarándok érkezett Rómába .- olvasható a pápa életét feldolgozó forrásokban. A  pátyi Karitász közössége is e szellemi örökséget feladatának tekintve vette fel a szent II. János Pál pápa nevet.

(hájas)

Nyomtatás :: Bezárás